Изненада: Теменужка Петкова разкри кой ще строи АЕЦ „Белене“!

България отблизо

13 компании за строеж на АЕЦ „Белене“ е сериозен интерес. Стратегическите инвеститори, които ще изкупуват ток, са тези, които ще строят, а с останалите могат да се разберат и да участват миноритарно“.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БТВ.

„Ние искаме опит за работа с такъв тип реактори и ще бъдем много взискателни. За всички трябва да е ясно, че АЕЦ „Белене“ е българска. Страната ще участва в проекта чрез НЕК и ще направим апорт. На този етап не се предвиждат държавни и корпоративни гаранции. Трудно ми е да кажа, дали са възможни отстъпки, тъй като става въпрос за много голям проект. Правени са проучвания за сеизмичност. Мислят, че са преувеличени твърденията, че има сеизмичен риск“, коментира енергийният министър.

Не изключвам Китай и Русия да се обединят по време на процедурите. Това не е изключено“, каза още Теменужка Петкова, цитирана от epicenter.bg.

Ако погледнем първото изречение на Т. Петкова, където стратегическите инвеститори са хем инвеститори, хем ще изкупуват тока, хем ще строят централата, веднага разбираме, че дори самата Петкова не е много наясно, какво е инвеститор, какво е фирма-строител и кой – миноритарен инвеститор и т.н. Защото как така някой ще бъде хем инвеститор, хем строител, хем ще изкупува тока от централата, която сам е построил със свои пари?! Как стават тези работи само една Теменужка Петкова знае.

И ние имаме обяснение, но то няма да й хареса. Понеже щом щом стратегическият инвеститор, тоест, който дава парите, ще е и строител, то тогава, той ще е и собственик на АЕЦ „Белене“. И съвсем няма да си изкупува тока, а ще го продава. На нас. И на други държави.  Когато не даваш държавни гаранции, тоест, когато не влагаш пари в даден проект, той вече не е твой, а на този, който дава парите. Затова и приказките на министърката, че АЕЦ „Белене“ е българска, са само приказки. Как ще е българска централата, която ще е 80% собственост на друга държава?!

Следователно страната ни е само миноритарен акционер в строежа на „нашата“ АЕЦ „Белене“.  Защото може да сме вложили 2 милиарда лева, но строежът на централата може да струва 8 – 10 милиарда евро.

Имаме късмет в случая, че Втора атомна ще е собственост на Русия, или на Русия с помощта на Китай. Защото с Русия можем да се разберем. Но само, ако си отиде правителството на Борисов, което натвори много бели в отношенията между България и Русия. Защото Русия иска да сме приятели и партньори, иска да работим на дружеска основа, но това не може да стане, докато сме член на НАТО и я обявяваме в своята Национална стратегия за враг.

Все пак, Т. Петкова дава и малко заден ход, защото процедурата е към края си и прекалената твърдост може да я провали. Отново. Тя казва, че ЗАСЕГА  не се предвиждат държавни гаранции. И още, че не знае дали са възможни някакви отстъпки, понеже проектът бил много голям. А тези думи са насочени към Русия. За да подскажат, че правителството може да направи компромиси и в държавните гаранции. Тоест, може да вложи пари в проекта, както и да се съгласи на други отстъпки.

И не за друго, а защото токът, който произвеждаме става все по-малко и все по-скъп. А потреблението става все повече. И ако настъпи някаква криза с тока, това ще е краят на управлението на Борисов. Затова Вождът е готов на отстъпки. Иначе може да си отиде.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *