И ген. Атанасов скочи на ГЕРБ: Наистина няма кой да накаже Цветанов!

България отблизо

Цветанов каза, че няма кой да го накаже и се оказа, че е прав. Отстраняването от партийна работа наказание ли е? Наказанията ги пише в Наказателния кодекс (НК).“.

Това заяви съпредседателят на Демократична България о.р. ген. Атанас Атанасов пред bTV по повод скандала „Апартамент гейт“.

При Апартамент гейт стана ясно, че представители на властта са си напазарували евтини апартаменти. В резултат на този скандал бяха подадени няколко оставки, но три месеца след началото на скандала Антикорупционната комисия обяви, че няма нарушения. Заради този скандал вторият в ГЕРБ – Цветан Цветанов напусна всички ръководни постове, правосъдният министър Цецка Цачева напусна поста си, двама зам.-министри – на младежта и спорта Ваня Колева и зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов също подадоха оставка.

Покрай скандала с министерските апартаменти се появиха и съмнения, че съзнателно са въведени промени в Закона за устройство на територията, за да може „Артекс“ да започне строеж на небостъргач в кв. „Лозенец“. По тази причина премиерът Бойко Борисов изрази готовност да въведе контразакон

От своя страна от фирмата заявиха, че всички сделки са напълно законни и заплашиха да съдят всички, които ги клеветят. Последва проверка по случая от страна на ДНСК, при която шефът на дирекцията Иван Несторов заяви, че небостъргачът „Златен век“ е законен, защото има законно издадени строителни книжа. Той посочи, че през август 2018 г. главният архитект на София Здравко Здравков е удължил срока на разрешението му.

Информацията за съмнителните покупки и заменки тръгна от Антикорупционния фонд. След като КПКОНПИ обяви, че няма незаконни дейности, от АКФ попитаха за произхода на парите, с които властта е закупила апартаментите си.

По скандала с апартаментите бе разследван и председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който е декларирал погрешно една голяма квадратура от своя апартамент.

Първоначалното съмнение бе, че той е построил незаконно сауна на терасата си, която е покрив за неговите съседи. Преди дни от ДНСК съобщиха, че терасата на Георгиев е напълно законна и той не трябва да премахва никакви подобрения. Георгиев бе проверяван от своя подчинен.

Според ген. Атанасов КПКОНПИ имитира борба с корупцията. Основната работа на тази комисия е да прикрива, а не да разкрива престъпленията, смята той.

Според него прокуратурата трябва да върне своето място, а КПКОНПИ е излишна. Същевременно ген. Атанасов призна, че днешната прокуратура се е превърнала в придатък от изпълнителната власт.

15 години ГЕРБ управлява столичната община и не може да се справи с незаконното строителство„, възкликна Атанасов. Според него законът се изопачава – когато ни е необходимо – така, когато не – иначе.

Фандъкова трябва да дава отговор. Тези служби, градоустройството – шапката им е в столичното кметство, заяви ген. Атанасов./news.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *