И Северна Македония иска да участва в АЕЦ „Белене“, само десните люспи хвърлят къчове!

България отблизо

Правителството на Северна Македония обмисля възможността да участва в проекта за АЕЦ Белене, предаде агенция Македонската информационна агенция, цитирана от Българското национално радио.

Правителството на Северна Македония разглежда сериозно предложените опции в обявата на България в официалния вестник на Европейския съюз. С обявата ние каним съседните страни да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ Белене.

Съществува интерес за включване в проекта и в момента се правят подробни анализи, след което обществеността ще бъде информирана за предприетите стъпки, е казал за македонската агенция МИА, източник от правителството, цитиран от news.bg.

Агенцията посочва, че председателят на Регулаторната комисия за енергетика Марко Бислимовски е подкрепил идеята Северна Македония да инвестира в някоя атомна електроцентрала в съседна страна.

Според сведения от Македонската информационна агенция, изчислението на българската страна е, че строежът ще струва около 5 милиарда евро. „България очаква, че интерес ще проявят Сърбия, Черна гора и нашата земя“, се казва в съобщението на Македонската агенция.

Всички десни формации, които в момента са извън парламента, се обявяват категорично против строителството на АЕЦ „Белене“.

„Демократична България“ е категорично против изграждането на АЕЦ „Белене“. Това заяви на пресконференция съпредседателят на обединението Атанас Атанасов.

Бавно и полека се изгражда коалиция между правителството, парламента и президента в един глас да обясняват, че трябва да се продължи изграждането на ядрената централа. Проектът е икономически, сеизмично и екологично опасен, предупреди Атанасов.

Нека да кажем на Атанасов и Христо Иванов, че АЕЦ „Коэзлодуй“ продължава да работи, благодарение на Русия, която модернизира останалите ядрени блокове на централата. И ако не работеше АЕЦ „Козлодуй“, сега не само щяхме да плащаме космически скъп ток, не само щеше да има режим на тока, но изобщо нямаше да имаме ток. Понеже ТЕЦ, ВЕЦ, ветрогенераторите и соларните панели не могат да произведат дори една трета от необходимото количество електроенергия, което се потребява в България. А нуждата от електрически ток само ще расте, защото предстои изграждане на нови предприятия и възстановяване на икономиката. Откъде ще го вземем тока, ако не работят „Козлодуй“ и „Белене“?

Да не говорим, че електричеството от атомните централи е най-евтино, поради простата причина, че АЕЦ произвежда огромно количество електричество, което е несъпоставимо с мощностите на ВЕЦ и ТЕЦ. И понеже е огромно количеството, токът е евтин. Затова Турция строи две нови АЕЦ, Китай също строи, САЩ строят, дори македонците искат да се закачат за нашата АЕЦ „Белене“.

И само десните люспи хвърлят къчове. То затова никой в България не иска да гласува за тях.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *