Йелоустоунският супервулкан в САЩ зловещо се РАЗМЪРДА!

Свят

Американските учени наскоро доказаха, че страховитият супервулкан в Йелоустоунския национален парк е започнал да проявява нова и непозната досега активност.

Независимо от това, че последното му изригване е било преди 640 хиляди години, според прогнозите на учените, вулканът е увеличил многократно своята непонятна „дейност“. И точно затова вулканолозите следят с неотслабващо внимание всяко движение на неговата фуния и околностите му. Защото изригването му ще превърне САЩ в пустиня от пепел.

Американските геолози неотдавна откриха нов повод за безпокойство. В течение на последните 20 години котловината на вулкана бавно, но неотклонно се разширява, унищожавайки дърветата и всяка растителност около себе си. Така, на спътниковите снимки от 1994 г. се вижда бледо, но достатъчно голямо петно на земята, около което всяка растителност е изгорена. През 2006 г. това петно станало още по-голямо. Но истинско сътресение очаквало учените, когато се запознали със спътниковите снимки от 2017 г. Мъртвата зона около вулкана се била увеличила многократно и нейната площ вече била повече от 8 хектара, което прави около 80 декара.

Експертите, които водят постоянно наблюдение разказват, че в тези вулканични зони под земята, възникват участъци с невероятно нагорещена пара и течност, които буквално изпаряват всичко на повърхността. А такива участъци на територията на парка са някъде около 10 хиляди. И ако те започнат да се увеличават, както става напоследък, и ако започнат да се сливат, може да се превърнат в огромна опасност. Защото могат да катализират необратими процеси, които да доведат до изригване на този зловещ супервулкан.

Специалистите отдавна опитват да намерят способ да „укротят“ Йелоустоунския супервулкан. Някои предлагат да се пробие 10 километрова дупка в близост до вулкана. Да се налее в нея огромно количество вода под налягане, а цялата котловина на вулкана да се залее с вода. Целта е да се „охлади“ вулкана. Такъв начин на действие се обсъжда не от днес и не от вчера в САЩ. Но досега обсъждането не е помръднало от мъртвата си точка. Поради простата причина, че никой не може да предвиди какви ще са последствията от такава човешка намеса в дейността на супервулкана. Впрочем възможно е правителството да не иска да отдели такава огромна сума и да търси по-евтини варианти.

Но докато се обсъжда и се търсят варианти, супервулканът продължава да изгаря и изпарява растителността и да демонстрира своята нарастваща активност…/esoreiter.ru/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *