Каролев алармира: България не бива да унищожава енергетиката си!

България отблизо

България не бива да унищожава енергетиката си, защото е изпълнила предсрочно задълженията си за опазване на околната среда като е намалила въглеродните емисии много повече, отколкото другите европейски държави са направили.

Такава позиция изрази икономистът Владимир Каролев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

 АЕЦ „Козлодуй“ или строящата се АЕЦ „Белене“ не са алтернатива на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2, защото тези три централи са единствените в България, които могат много бързо да увеличат или да намалят мощността си.

По думите му, делът на „Мариците“ е значим – малко повече от 40% от тока в страната.

Според него България, заедно с още няколко държави от бившия съветски блок, е изпълнила предсрочно намаляването на въглеродните емисии. Това е, защото е затворила големи предприятия като „Кремиковци“ и „Химически заводи“.

„България има много ясно предимство и може да го докаже, че ние сме си изпълнили нашия ангажимент за чистотата на въздуха по отношение на въглеродния двуокис“, коментира икономистът.

Неговото мнение е, че турските електроцентрали са станали конкурентноспособни, защото те не плащат такива високи цени за въглеродните емисии.

„Че трябва да се повиши ефективността в „Марица-Изток“ 2, е напълно ясно“, категоричен беше Каролев.

Той смята, че трите централи трябва да преминат постепенно от въглища на газ до 2030 г.

„Ако нищо не се направи, тези централи трябва да спрат през 2025 г. Но българското правителство трябва да предоговори това да се случи до 2030 г.

Междувременно и на трите централи да им бъдат създадени стимули да минат или на газ, или на комбинация между слънчева енергия, водород и газ. Това за мен е бъдещето на Маришкия басейн“, разясни икономистът, цитиран от news.bg.

Той заяви, че въпросът с „Марица-Изток“ 1 и 3 трябва да се реши на масата на преговорите. И което е много важно – да се осигурят нови работни места за хората, които сега се трудят в централите, като част от тях останат в обновените централи, а друга част бъдат прехвърлени на нова работа.

Tagged

1 thought on “Каролев алармира: България не бива да унищожава енергетиката си!

  1. Този Идиот разбира от Енергетика колкото и от Икономика! Себестойността на тока от АЕЦ е под 1 стотинка за киловат/час! Продават ни я за 20 ст,/квч???… 2000% „Печалба“!? Инертността на АЕЦ много лесно се компенсира с ПАВЕЦ или чрез Инсталации за разграждане на Водата, и използване на получения Водород като гориво във ТЕЦ!!! Номера е че чрез изземване на Печалбата от АЕЦ, Мафията спонсорира Преференциите и Кражбите чрез ВЕИ и ТЕЦ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *