Китайски медии ТВЪРДО: Русия и Китай са готови да СРИНАТ американската ХЕГЕМОНИЯ!

Свят

Русия и Китай демонстрират пълна готовност съвместно да противостоят на засилващия се натиск от страна на Вашингтон и заедно да ударят по американското господство в региона.

Това съобщава китайският информационен портал „Азия Таймс“ като се позовава на свои източници от средите на Министерството на отбраната на КНР.

Припомняме, че Русия и Китай проведоха множество военни учения в рамките на проекта „Морско взаимодействие“. Военно-морските сили на двете страни отработваха оперативната съвместимост и методите на противодействие срещу подводници, кораби и самолети във водите на Жълто море, Японско море, Източно Китайско и Южно Китайско море.

Експертите на „Азия Таймс“ подчертават, че взаимодействието между Москва и Пекин е насочено главно срещу хегемонията на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион. Не се изключва и противодействие срещу един от главните съюзници на САЩ, Япония, ако тя реши да подкрепя американската доминация в региона. Военното сътрудничество между Русия и Китай започна да се развива активно веднага щом стана ясно, че ескалацията на напрежението, което Щатите подеха с нахлуване в региона на 5 и 6 американски флот и заплахите, които американският президент Доналд Тръмп отправи към Северна Корея няма да спре само до вербалните политически излияния. Следва да се отчита много внимателно и фактът, отбелязват китайските експерти, че военните бази на САЩ и НАТО на островите Окинава и Чеджу, налагат много ограничения от оперативен характер, които не са в полза на отбранителната мощ на Русия и Китай в района. Защото тези военни бази са разположени там за наблюдение, а в случай на необходимост и за обстрелване на руските и китайски кораби пребиваващи в международни води.

Но въпреки това, САЩ определено имат повод за много сериозни опасения, заради руско-китайското военно сътрудничество като се има предвид дори само фактът, че в последните години договорите за доставка на военна техника между двете страни са в размер на десетки милиарди долари. Освен това Русия и Китай отдавна отработват оперативното сътрудничество между своите армии така, че те да действат като една армия в реалните условия на евентуални бойни действия. А това вече е опасно за САЩ. Защото щом огромния човешки ресурс на Китай се съчетае с невероятните руски военни технологии и ядрен потенциал, тогава превъзходството на Пентагона отлита като дим. Кошмарът на САЩ се възражда с пълна сила, въпреки че Вашингтон направи много, за да отслаби двете страни поотделно. Но изглежда, че точно тези негови опити породиха и подновеното сътрудничество между двете велики сили.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *