Китай не издържа и скочи на САЩ: Не хвърляйте вината върху нас!

Свят

Китай обвини САЩ, че се опитва да прехвърли вината за влошените отношения между двете страни върху коронавируса, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че пандемията е по-лоша „атака“ от Пърл Харбър или 9/11, съобщава АФП.

На практика Тръмп обвини Китай, без да споменава името му, в терористична атака срещу САЩ.

Напрежението между двете най-големи икономики в света се засилва все повече през последните дни. „Призоваваме САЩ да спре да прехвърля вината върху Китай и да се обърне към фактите„, заяви говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунин.

В сряда Тръмп направи аналогии между вируса и военни, и терористични атаки срещу САЩ. „Това наистина е най-лошата атака, която някога сме имали“, каза Тръмп пред репортери. „Това е по-лошо от Пърл Харбър. Това е по-лошо от Световния търговски център.“

Японското нападение над военноморската база Пърл Харбър на Хаваите привлече САЩ във Втората световна война, а джихадистките атаки на 11 септември 2001 г. убиха около 3000 души и предизвикаха две десетилетия война.

Тръмп обясни, че пандемията „никога не трябвало да се е случила. Можеше да бъде спряна в източника. Можеше да бъде спряна в Китай“.

Хуа Чунин отговори: „Могат да казват, че пандемията е сравнима с Пърл Харбър или 9/11, но врагът на САЩ е новият коронавирус„.

Вашингтон трябва да се „бори рамо до рамо“ с Пекин, а не като „врагове„.

Тя добави, че „много страни, експерти и учени са направили положителни коментари относно ефективната превенция и контрол на вирусите в Китай. Но само САЩ направиха много нехармонични, неистински и неискрени забележки„, съобщава news.bg.

В коментар на ИСТИНАТА ще отбележим, че по този начин Китай дава на САЩ да разберат, че Поднебесната повече няма да търпи подмятанията на американците, че едва ли не, коронавируса е „китайска работа“. И че Китай не са направили необходимото, за да спрат епидемията в своята страна.

Истината, обаче, е точно обратната. Китай мощно и ефективно спря епидемията в своята страна, а Щатите не могат да овладеят заразата, която върлува все по-силно във всички щати на Америка. И може би защото САЩ не са способни на такава светкавична организация и народно единство, каквито демонстрираха в Китай, затова все по-яростно обвиняват Пекин, за да прехвърлят вината от болната глава на здравата.

Затова Китай даде да се разбере, че такива опити повече няма да се толерират. Нито от страна на САЩ, нито от която и да било друга държава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *