Кольо Колев: Далаверата е огромна! Кметицата си назначила кумеца за шеф на ВиК!

България отблизо

Кметицата си назначила кумеца за шеф на ВиК, той източил язовира.

Началникът на ВиК не нае, не знае и МОСВ. Какво значи да реагираш навреме, когато има 100-хиляден град, който ще остане на сухо. И в една несуха година да оставяш града на сухо“.

Това заяви социологът Кольо Колев в ефира на Българската национална телевизия, където коментира водната криза в Перник, заедно със социалния антрополог Харалан Александров, цитирани от news.bg.

По думите на социолога, трябва да се търси наказателната отговорност. За ВиК отговарят и МРРБ, които са били информирани.

Три месеца преди началото на кризата, регионалният министър Петя Аврамова обявяви в парламента, че в язовира има 10 милиона. куб. метра вода, а се оказва, че са три пъти по-малко. Съмнявам се, че ще има връзка между вота на недоверие и оставки, допълни Кольо Колев.

Според него, вотът на недоверие консолидира управляващите. Вотът на недоверие ще служи като политически отдушник да се изпари напрежението от общественото недоволство, смята Колев.

Според Кольо Колев, няма резултати от предприетите мерки, освен ако Господ не ги даде. Ако в рамките на 1-2 месеца не дойде водата, ще стане страшно, прогнозира той, на което Харалан Александов даде пример с жилищния блок „Кармен“ в ромската част на Казанлък.

На въпрос очаквате ли трусове във властта, социологът Кольо Колев заяви, че зимата отново е трудна, заради невъзможността да предвидиш, да нагласиш нещата така, че да станат. Причината, освен некомпетентността, идва и от това, че не е предвиждаш, не мислиш в перспектива.

Дали ще има трусове – те вече са налице. Ясно е, че ще има жертвоприношения„, обясни Колев.

Кризата с водния режим няма как да завърши скоро. Има две ясно очертани стратегия – на опозицията – да каже: „така управляват те“, и на управлението, което се опитва да я потуши и търсене на виновник – да посочат с пръст някого и да кажат: „ето, той е виновен“. Това е сюжетът, няма как да не тревожи хората. Това е траен проблем.

Социалният антрополог Харалан Александров заяви това в коментар на водната криза в Перник.

По думите на Харалан Александров, е важно да се разбере как е възможно комбинацията от избирателна слепота към живота, безотговорно отношение към реалността, да се случва пред очите на цялото общество. Той припомни къде е било насочено общественото мнение през последните месеци – имаше спрян закон за социалното подпомагане, говореше се за джендърство. Александров смята, че има култура на безотговорност, в която се докарваме до криза.

Това е кризисен модел на функциониране, той е заложен в тази култура. Имаме криза за управление на модела за криза, поясни социалният антрополог. Той припомни, че има технология за ранно предупреждаване – когато се знае, че се задава криза и какви мерки се взимат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *