Компютърен специалист направи на пух и прах обвинението срещу Кристиян Бойков!

България отблизо

Обвинението в кибертероризъм за хакерската атака срещу НАП на 20-годишния Кристиян Бойков е нелогично и вероятно ще бъде променено.

Това каза в ”Преди всички” Делян Делчев, IT и телекомуникационен специалист от Люксембург.

Вчера Спецпрокуратурата повдигна обвинения в кибертероризъм и на директора и собственика на ТАД Груп – Георги Янков и Иван Тодоров.

“Ако трябва да сме честни, моето мнение е, че всъщност в Спецпрокуратурата имаме един много амбициозен кандидат главен прокурор, който се опитва да постигне за много кратко време някакъв максимум. Който иска да се представи толкова добре, че управляващите да си кажат, че тъкмо той е техния човек за поста главен прокурор на страната.

И аз предполагам, че те всъщност обвиняват Кристиян Бойков в тероризъм, не толкова защото това е обективната ситуация, а защото обвинението под формата на тероризъм дава правомощие на прокуратурата да използва техники и технологии, които не може да използва при разследване на обикновен случая. Както и да нарушава правата на гражданите и стандартните процедури. Така че, такова обвинение би им развързало ръцете да пробват да направят неща, които законът забранява в обикновени ситуации“, посочи Делян Делчев.

„Аз съм сигурен, че впоследствие това обвинение ще бъде променено, защото е абсолютно нелогично, тъй като и обективно погледнато, дори да предположим, че обвиненият е наистина този хакер, който те предполагат, че е извършил нарушението, имаме ситуация, в която той не се е опитвал да навреди, не се е опитвал да изнудва. Имаме видими от самото писмо на този хакер, видими опити на този човек от години да се свърже с държавната администрация и да покаже, че има някакъв проблем, който отново според писмото на хакера, е видим публично от 2012 г.“, допълни Делчев, цитиран от frognews.bg.

В интервю за предаването “Преди всички“ Делчев коментира колко ключово за държавните администрации е да разбират от системни администрации:

“Всяка поддръжка на IT система, всяка IT система и всяка IT услуга е по същество процес. Не е толкова и не само технология, колкото процес и организация от хора, които изпълняват и осигуряват съществуването на тази система“. Тоест, сигурността на една компютърна система зависи от комбинацията между технологията и хората, които оперират с тази технология и я поддържат. А Кристиян Бойков или неизвестният хакер се е опитвал да предупреди точно за това – че няма нито добра технология, нито хора, които разбират от нея и могат да боравят с тази технология.

Затова компютърните системи на нашата държавна администрация са уязвими. И ще бъдат уязвими и в бъдеще. Колкото и сега чиновниците да се опитват да натресат несъществуваща вина на едно двадесетгодишно момче. А неговата единствена вина е, че се е опитало да покаже безхаберието на управляващите политици.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *