Конгресът на социалистите ще гласува „ЗА“ Нинова! Председателят на БСП победи опозицията!

България отблизо

БСП  свиква днес в зала 1 на НДК 5-ото заседание на 49-тия конгрес, което ще протече при следния дневен ред, приет на заседание на Националния съвет.

 

1. Политически доклад на НС на БСП:

– За резултатите от проведените на 26 май 2019 г. избори за членове на Европейския парламент;

– За задачите на БСП за участие в предстоящите избори за Местна власт.

 

2. Констатация за прекратяване на мандата на председателя на НС на БСП.

 

3. Стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.

 

Дневният ред трябва да бъде гласуван от конгреса.

Рубиконът е  точка 2. Ако тя отпадне при гласуването на дневния ред на заседанието –  значи  Нинова е победила вътрешната опозиция. Ако остане – в зала 1 ще се говорят часове наред неприятни за БСП речи.

Разделителните линии минават и през темата как ще се избира следващият лидер на партията – от конгрес или пряко от всички членове.

 

Заседанието на конгреса бе насрочено след евроизборите, които БСП не успя да спечели и лидерът й Корнелия Нинова пое политическата отговорност за загубата като на втория ден след вота си подаде оставката. Според устава на партията трябва да бъде стартирана кампания за пряк вътрешнопартиен избор за председател на БСП.

Междувременно десетки партийни структури настояват Нинова да оттегли оставката си.

Вътрешната опозиция обаче е убедена, че Нинова носи вина за сгрешената кампания и загубата на вота, макар БСП да постигна с един мандат повече от предишните европейски парламентарни избори и спечели още 50 000 избиратели отгоре.

В дните след изборите в БСП се развихри истинска война между двата лагера, която протече публично през медиите.

С големи критики срещу Нинова излязоха Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Пирински. В последните дни преди форума към тях се присъединиха Юрий Асланов, Антон Кутев и др. Обвиненията им са, че тя че е едноличен и силов лидер, че в партията няма идеология, че напускането на парламента е грешка, че е успяла да втвърди избирателите на ГЕРБ.

Зад Нинова застанаха бившият лидер на софийските социалисти Румен Овчаров и зам. председателят на БСП Стефан Данаилов. Своя председател на партията подкрепят и Крум Зарков, Кирил Добрев, Атанас Зафиров. Хората около председателя настояват Нинова да остане на поста си до провеждането на пряк вътрешнопартиен избор, на който тя ще се бори за нов мандат начело на БСП./epicenter.bg/

Огромната част от социалистите са настроени изобщо да не допуснат гласуване за оставката на Корнелия Нинова. И позицията им изглежда предрешава двубоя. Какво ще стане в действителност, ще разберем в хода на Конгреса.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *