Корнелия Нинова обяви план за подпомагане на хората и възстановяване на икономиката!

България отблизо

„Имаме план за излизане от кризата и за времето след кризата – държавна помощ за лекарства и храни, по-социална държава с грижа за хората.

Спешно искаме три неща в здравеопазването, икономиката и земеделието“ заяви пред БНТ председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Първо, нов модел на здравеопазването – болниците да не са търговски дружества, намаляване на ДДС върху лекарствата, възможност всеки да си купи нужните му лекарства, грижата за медицинските специалисти да е регулирана в отделен закон с държавна наредба за определянето на заплащането, държавните и общински болници да ползват ресурса на държавата каса, докато частните да ползват средства на частни инвеститори, застрахователни дружества и т.н. Тази реформа ще изисква много характер, много воля, тъй като срещу нея ще се изправят сериозни частни интереси и когато една партия го постигне, то следващите да не променят това“, открои първото предложение на БСП лидерът на партията.

Второ, според нея, кризата е показала, че икономическият модел е изчерпан: „Предлагаме нов – конкретен и ясен план, с мерки, с капацитет да го реализираме, чиито акцент ще бъдат малките и средни предприятия и огромната маса хора, които работят в тях. Виждаме, че гръбнакът на икономиката са те, че те в момента са най-сринати и че заради това много трудно ще възстановим икономиката.“

Като трети акцент Корнелия Нинова посочи земеделието и нуждата от съвсем нов модел на управление на ресурсите на България. „Имаме прекрасни специалисти, прекрасна земя, която може да изхранва българския народ. За това искаме нов модел, при който ресурсите и политиката да не се съсредоточават върху няколко големи зърнопроизводители, а разпределяне на ресурсите и към дребните производители на зеленчуци, плодове, млечни продукти, месо. Извършване на това с всички съпътстващи в синхрон действия – държавна помощ, държавна грижа и всичко това накратко – повече роля на държавата и повече грижа от нея за хората“, каза тя.

Корнелия Нинова припомни, че пряко, няколко дни е участвала във видеоконферентен разговор с премиери и еврокомисари от левите политически семейства, с депутати и председатели на социалистически и социалдемократически партии от цяла Европа: „Най-важното сега е да се търсят общите позиции за Европа. Допълнително разделение, напрежение, противоборство в рамките на ЕС, ще доведе до все по-тежко състояние на съюза, докато в момента повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и заедно да преодолеем тази криза.“

По повод настроенията на хората, Корнелия Нинова цитира проучване, според което 47% посочиха, че не могат да изкарат още един месец извънредно положение, затворени по къщите, без работа, без доходи. Само 8% посочиха, че могат да изкарат още три месеца по този начин.

„Решенията на икономическите проблеми не са само заеми и кредити. В Европа в момента се провеждат две линии на политика едновременно – да, осигуряване на кредитен ресурс към бизнеса, но и осигуряване на безвъзмездна помощ към гражданите. Примерите – Испания, Италия, Гърция, Румъния, дори държавите около нас, които не са членки на ЕС. В държавите от ЕС – безвъзмездна помощ от 800 евро за домакинство. В други държави – за пенсионерите една допълнителна пенсия“, приведе примери Нинова, съобщава информационната агенция Епицентър.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *