Корнелия Нинова показа вратата на Станишев! Елена е ВОДАЧЪТ на нашата листа!

България отблизо

Елена Йончева е избрана за водач на листата на „БСП за България“. Кандидатурата на журналистката бе предложена от Изпълнителното бюро на партията и представена от лидера на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет. 

Преди това, с размазваща реч, от която залата замръзна, Корнелия Нинова разби аргументите на тези, които подкрепяха Станишев.

По най-разпространената теза, че няма нищо по-логично от това президентът на ПЕС да бъде и водач на листата, Нинова се позова на европейската практика, в която нито един от президентите на големите европейски политически семейства на практика не е евродепутат.
„Председателят на ЕНП не е евродепутат, като самият той е избрал това, за да стабилизира семейството. Когато от ГЕРБ ни обвиняват, че президентът на ПЕС не е водач, то имаме отговор – кога партия от ЕНП ще издигне Джоузеф Дол за водач?“, каза Нинова. Тя продължи и с примери от лявото европейско семейство като припомни, че и Пол Расмусен също е бил президент на ПЕС, без да бъде евродепутат. По същия начин стои и въпросът с АЛДЕ. Нинова попита и кое е по-добре за БСП – да има един човек на две важни позиции или да има повече хора, които да разширят влиянието.
Нинова засегна и темата с постоянното разминаване на позиции, които приема БСП тук, а в Брюксел се прави точно обратното, както и различните позиции вътре в европейското ляво семейство. „Предлагам да освободим Сергей Станишев от неудобството да съчетава мнението на ПЕС и БСП. Той ще се чувства много по-спокоен, когато изразява общите позиции на нашето семейство, каквото изисква постът му на президент на ПЕС, а не само на една партия“, заяви още Нинова. Така, тя постави в ступор подкрепящите Станишев, които изразили мнение, че водачът трябва да е партиен член, а не гражданска квота, като извадила стенограма от 2009 г., в която същите тези хора пламенно са защитавали тезата за водач непартиец какъвто тогава бе Ивайло Калфин.
Интересното е, че според документа, в този хор е бил именно Сергей Станишев с аргумент, че непартиен кандидат ще разшири влиянието на БСП. Корнелия Нинова приветства призива на някои да пленумът да се обедини, но подчерта, че това няма как да стане на принципа на разпределяне на постове, за да има „мир и стабилност“. По думите й тогава щели да приличат на управляващото мнозинство, което угажда на ДПС и Воля, за да си осигури спокойствие и да каже, че има стабилност. „Ние ги критикуваме, че си плащат с постове, а вие искате да направим това в БСП. Няма да стане“, отсече Нинова.
Според нея обединение може да има само върху политики, но и там има различия, за които привържениците на Станишев не споменават като например санкциите срещу Русия, за които БСП многократно се е обявявала против, а пък ПЕС с гласуване подкрепят тяхното удължаване и утежняване. „Приемам упрека ви, че сме различни от ПЕС, но това прави ли ни антиевропейци? Кой казва, че да си „за“ Истанбулската конвенция е европейското? Кой казва, че одобрението на пакта за миграция, който се подкрепя от ПЕС, е европейското?

Какъв е нашият национален интерес? Какво е настроението на българите?“, каза още Нинова, цитирана от blitz.bg. Тя не спести и друго разминаване между позициите на БСП и тези на президента на ПЕС Станишев. Като пример тя даде оценката за европредседателството, което според БСП било ПР за лични цели на ГЕРБ, без резултат за България, а според Станишев по-добро, отколкото се очаквало.

Tagged

1 thought on “Корнелия Нинова показа вратата на Станишев! Елена е ВОДАЧЪТ на нашата листа!

  1. Другарко Нинова, до днес ви уважавах, но от днес ви се възхищавам. За мен сте един искрен, обективно мислещ и праволинейно действащ лидер, един истински социалист! Дано имате (не, че се съмнявам) още много, много сили и здраве, за да доведете започнатото преустройство в политиката на партията до край и до пълна победа на социалистическите ни идеи !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *