Кристалина Георгиева: България да влиза в еврозоната, светът е турболентен!

България отблизо

„За България влизането в еврозоната сега е по-добре, отколкото в миналото, именно защото светът е по-турболентен”.

Това каза управляващият директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя посочи, че разумно прогресивно облагане не пречи на растежа, а даже помага, защото намалява неравенството в обществото.

„Страните, които са избрали плосък данък имат причини да го изберат и трябва много внимателно да преценят дали тези причини все още диктуват това да бъде правилният избор”, подчерта Кристалина Георгиева.

„В България неравенството е по-високо, отколкото в много други страни от ЕС, затова България трябва да мисли как да го решава този проблем. Не искам да правя никакви изявление в едната или другата посока, защото тази оценка трябва да бъде направена много внимателно, като се поставят на баланс ползите и рисковете. И дали няма други инструменти, с които страната разполага – да кажем как използваме разходната страна на бюджета”, поясни тя.

Кристалина Георгиева сигурно си дава сметка, че ако влезем в еврозоната, неравенството между бедни и богати ще се увеличи в пъти. Тоест, еврозоната няма да реши никакви проблеми, а само ще създаде нови. Понеже заплати и пенсии ще се намалят наполовина, а цените ще скочат. Такъв шок няма да е по-силите на обикновените хора. И мизерията ще стане непоносима.

Да не говорим, че България ще е много по-уязвима по време на икономически кризи. Понеже еврозоната се управлява от Европейската централна банка. А нашата Българска народна банка ще изгуби всичките си функции като регулатор по време на кризи. Да не говорим, че правителствата няма да могат дори да индексират заплати или пенсии, защото БНБ ще е само фасада, изпразнена от съдържание. А досегашните действия на Евросъюза подсказват, че той не се интересува особено от това как ще се отрази на страната ни, някой от поредните пакети, които са призвани да обслужат интересите на едни или други сектори от икономиките на западните страни. Както стана с „пакета Макрон“, който унищожи нашия превозвачески бизнес.

Така че влизането в еврозоната е лукс, който не можем да си позволим. Не и при сегашното състояние на икономиката ни, която почти я няма. Защото в „клуба на богатите“ ние отново ще бъдем поредната жертва за грабеж и поредния бройлер за оскубване. Затова сладките и медени приказки на такива говорители на Запада като Кристалина изобщо не ни успокояват. А дори и в намеренията й да има нещо добро, то нека Георгиева си спомни, че пътят към Ада е постлан с добри намерения.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *