Крум Зарков към ГЕРБ: Вие взехте тези 700 милиона лева от бюджета и в момента се гаврите с българския народ!

България отблизо

„Всяка наглост трябва да има граници и когато обръщаш на шега начина, по който тресеш държавата с месеци и не си способен да приемеш елементарна грешка, ще се опитам да обоснова защо правителствената оставка е наложителна. И то извън въпросите – само по това, с което всички сме съгласни – и последствията от тези съгласия“.

Това заяви от трибуната на Народното събрание зам. -председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той изтъкна, че има въпроси – кой е виновен за неплащането на данъци в размер на 700 милиона лева. По думите му е факт е, че 700 милиона лева липсват по признания на управляващите.

„Сам по себе си, този факт води до въпроса за отговорността. Въпросът за наказателната отговорност виси. Въпросът за политическата отговорност е неизбежен. Може да се запитаме – дали финансовото министерство не са събрали тези пари, защото законът е бил калпаво написан, някой е взел подкуп, или нещо друго. Факт е обаче, че тези пари не са събрани, а основното задължение на една огромна администрация е да събира тези пари, когато за тях има създадена комисия. Апропо не независима комисия, а помощен орган на министерство. Самият този факт води до реализирането на политическата отговорност. Политическата отговорност би трябвало да се поеме от ресорния министър. С отказа това да се случи, тази отговорност преминава към целия Министерски съвет и управляващото мнозинство“, категоричен е Зарков.

Той обърна внимание, че управляващите не само не поемат отговорност, а се шегуват по време на дебата в парламента.

„Когато политическият процес не следва нормалната си логика, той се изкривява – появяват се фейсбук комикси, записи, непрекъснати скандали, спирала – тя ще завърши така, както трябва да завърши. Този кабинет ще си отиде и една от причините е именно това – неплащане на данъци в особено големи размери“, смята Зарков.

Народният представител от левицата подчерта, че това е просто пример за една превзета отвътре държава, в която хора с пари през годините си правят каквото искат – купувайки, използвайки едно мнозинство. „По стечение на обстоятелствата, дами и господа от ГЕРБ, това мнозинство непрекъснато сте вие“, заключи Зарков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *