Кървав вот: Социалистите гласуват изцяло нова евролиста!

България отблизо

Националният съвет на БСП гласува тайно изцяло нова листа за евроизборите. Към предложената листа са добавени 8 или 9 нови имена от ръководството на партията, съобщи БНР цитирано от news.bg.

Очаква се делегатите да гласуват около 21 души на таен вот.

Гласуването ще се проведе с бюлетини за всяка една кандидатура.

Сергей Станишев ще бъде включен в листата. Предложението е дошло от вътрешната опозиция в БСП. Самият той коментира липсата му сред кандидатите на партията като „голям подарък за ГЕРБ“.

По-рано днес пък стана ясно, че досегашният евродепутат Петър Курумбашев няма да е в листата на БСП за евровота. Нинова му предложила 9-а позиция, което според него е подигравателно. На негово място се предлага в листата да влезе Велизар Енчев.

Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП предлага на второ място, след водача на евролистата Елена Йончева, да бъде позиционирана Деница Златева. Третото място най-вероятно ще бъде за Янаки Стоилов, а на четвърто място съветника на президента Иво Христов.

Георги Божинов, който е член на Националния съвет, заяви, че ще настоява за нова процедура.

„Когато водачът на листата не е член на партията, първото следващо място, което трябва да отделим за коалиционен партньор или за гражданска квота, е шесто. Трябва да има четири знакови имена за партията професионалисти, които да застанат след водача. Всичко друго за мен е неудовлетворително. Янаки е стойностен човек. Сергей Станишев е качествен и стойностен човек. В партията има такива хора и те трябва да намерят място в тази четворка, за която говоря“, заяви Божинов.

Червеният депутат Драгомир Стойнев обясни, че Иво Христов е номинация на ИБ на БСП. „Щом като е в листата, съвсем нормално е да е разговаряно с него, да са водени преговори. Сами разбирате, че БСП не е като ГЕРБ, в който да събират своите членове и да им показват 17 човека и те всички да ръкопляскат бурно. При нас има дебати, начин на гласуване, разменят се мнения, така че считам, че предстои един много сериозен дебат така, както е било винаги в партията„, коментира Стойнев.

От своя страна Христов обясни, че въпреки присъствието му в листата, за него най-важна кауза остава успехът на мандата на президента Румен Радев.
„Това е най-важната национална кауза, тъй като президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема“, посочи Христов.

Вяра Емилова, която също е член на ИБ на БСП, заяви, че Христов се явява в листата като предложение на бюрото на четвърто място, от гражданска квота.
„Той е доказан авторитет в президентската институция. Предложен е също и от много партийни организации в цялата страна, едни от най-големите партийни организации Пловдив и София. Той е работил дълги години в Националния съвет на Българската социалистическа партия“, каза Емилова.

Емилова обясни и че в листата ще има нови и млади лица. Хората под 40 години били приблизително половината от листата.

Емилова: „Новите лица в нашата листа, различни от предния път, са 16. Можем да кажем, че излизаме пред обществото и пред Националния съвет с нова листа и доста добре професионално представена. В нея има различни професионални представители като журналисти, представителство на правните науки, икономика и финанси, транспорт политология, медицина, външна политика, международни отношения, спорт, екология. Хората, които присъстват в тази листа, имат една единствена цел – да защитават конкретните политики, които са в проекта „Визия за България“. Не на последно място, когато отидат в Европа, преди всичко да се грижат за националните интереси. Мисля, че в тази насока листата е балансирана и тя не затваря подкрепата отвън. За подкрепата отвътре имаме имена като Янаки Стоилов, Деница Златева, Румен Гечев – това са хора, които са се доказани в партията и биха получили нейната широка подкрепа.“

Емилова обясни, че ИБ на социалистите многократно е подкрепило Станишев. Решението дали той да присъства в листата оставало в ръцете на Националния съвет.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *