Манолова: Отговорността, за това че България се е превърнала в сметище, е лично на Борисов!

България отблизо
При еднолична власт, отговорността се носи еднолично. Отговорността, затова че държавата се е превърнала в сметище, в площадка за съхранение на боклук, е на премиера Бойко Борисов. Трябва да се направят законодателни промени, за да се спре превръщането на България в бунище, в сметището на Европа.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова тази сутрин в сутрешния блок на БНТ, след като вчера на форум с местни инициативни комитети срещу зариването на България с боклук беше представен законопроект за ограничаване вноса на отпадъци и местата за съхранението им.

 

„Би следвало да има ограничаване на вноса на отпадъци. Оказва се, че за последните седем години вносът на боклук в страната се е увеличил 15 пъти. Данните за количествата през 2018 г. и 2019 г. липсват и ние ще ги поискаме по Закона за достъп до информация“, допълни Манолова.

„Трябва да се предприемат ясни мерки за ограничаване на вноса на отпадъци. Вносът от трети страни трябва да е забранен, а за други страни на Европейския съюз предлагаме да се ограничи вносът до количества, които не надвишават капацитета на инсталацията, в която ще се горят“, заяви тя.

 

„Изпълнителната власт се събужда една сутрин и осъзнава, че страната е зарината с боклук. Това означава несвършена работа от регионалните структури на изпълнителната власт“, допълни Манолова.

 

Манолова подчерта, че в момента не е ясно какви отпадъци се внасят, откъде, кога и от кого, затова в законопроекта се предлага въвеждане на задължителна GPS система за превозните средства, които превозват отпадъци, както и видео наблюдение на площадките за съхранение на отпадъци.

 

„Ние не знаем какви отпадъци се внасят, какво е тяхното съдържание, площадките за съхранение са разпилени по цялата страна, без всякаква връзка с инсталациите за преработка. Ако площадките за съхранение са на територията на инсталациите или близо до тях, тогава ще е ясно“, допълни тя.

 

„Предвиждаме изпълнителната власт да осъществява контрол по-често на място, както и да се повишат санкциите за нарушение на екологичното законодателство“, каза Манолова. Според нея екологичното законодателство е направено в полза на фирмите за внос, транспорт, съхранение и преработка на боклук.

 

„Законът за управление на отпадъци е един от малкото, които допускат принципа на мълчаливото съгласие. Тоест, подава се заявление, че дадена фирма иска да обработва отпадъци и ако не получи отговор в срок, това означава, че получава разрешение да обработва боклук“, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

 

„Депутатите трябва да разгледат тези предложения, защото те не са на „Изправи се.БГ“, а са на Инициативните комитети от цялата страна, които се борят срещу безразборното създаване на площадки за съхранение на боклук, срещу инсталациите за преработка на отпадъци и срещу горенето без никакви условия“, каза Манолова.

 

„Настояваме да има и съгласувателна процедура, с която кметовете на населените места да са включени в процеса по разрешаване на площадки за третиране и съхранение на отпадъци. Местните общности са потърпевши от тази дейност, а нямат думата“, подчерта тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *