Мария Габриел става европейски спец по дълбоката оран, рапицата, пшеницата и афъзките

България отблизо
България иска настоящата еврокомисарка Мария Габриел да получи ресор „Земеделие“ в новата Европейска комисия, съобщи „Политико“. В момента Габриел отговаря за „Цифрова икономика и цифрово общество“.

„Заинтересовани сме от земеделското портфолио“, заявил пред изданието български дипломат. „Все още не мога да потвърдя, че ще го получим, но това предмет на дискусии между българския премиер и следващия председател на Европейската комисия“, допълнил дипломатът. В настоящата ЕК с ресор „Земеделие и развитие на селските райони“ е ирландският еврокомисар Фил Хоган, припомня БНР.

Миналия месец Министерският съвет / Борисов/ одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия от името на Република България.

Мария Габриел е  завършила Езикова гимназия в Кюстендил и  придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в  Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

Няма нищо общо със земеделието.

Докато вицето Марияна Николова заяви, че е изкарала курс по компютри, преди да се метне да защитава киберсигурността в страната, то Мария даже курс по отглеждането на кюстендилски сливи не е карала, а домашни животни е виждала сигурно само в чинията си или на картинка.

Отново се сблъскваме с факта, че нашите политици на каквато и длъжност да са, винаги се насочват към сфери, от които нямат грам понятие. В началото тя имаше амбицията да стане върховен представител на ЕС, но я отрязаха с немалка доза ирония. Тогава тя се насочи към досегашния си ресор, но и той се оказа зает.

Може би в случая с Габриел не е останало  сериозно поприще  за България, длъжностите са раздадени предварително и на нас се е паднало земеделието.

Чие земеделие, като в България почти го ликвидирахме?

А за животновъдството изобщо да не говорим…

Tagged

1 thought on “Мария Габриел става европейски спец по дълбоката оран, рапицата, пшеницата и афъзките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *