Мая Манолова иронично: Статуквото на Борисов много се страхува от мен!

България отблизо

„Искрено се забавлявам с идеолозите, втренчени в моите действия и съчиняващи различни сценарии. Очевидно страхът е огромен и създавам дискомфорт на много хора.

Имам лоша новина за тях – ще продължа да работя само и единствено по сценарий, който пишем гражданите и аз“.

Това каза националният омбудсман Мая Манолова пред сайта „24 часа“, по повод написаното във вестник „Труд“ и сайта „ПИК“, че тя няма да участва в най-важното политическо състезание за годината – надпреварата за кмет на София. Всеки да го тълкува, както си иска.

Може да се приеме, че ако Йорданка Фандъкова се кандидатира за четвърти мандат, изходът в София изглежда в голяма степен предрешен. Зад нея е управляващата партия ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов, който не просто държи на „Данчето“. За Борисов евентуален неуспех в София би бил огромен удар –  върху партия ГЕРБ, върху управлението на ГЕРБ – все пак столицата е неговата витрина, но и лично върху него, бившия кмет на София и настоящ премиер.
Медиите ще започнат да броят пораженията на управляващата партия (ако ще да е в най-малкото обезлюдено планинско село) и да
засипват и него, и всеки по-виден политик от ГЕРБ с въпроса: Виждат ли началото на края на ерата Борисов/ерата ГЕРБ?

Затова битката за София не е толкова битка на Фандъкова, колкото битка на Борисов.

Премиерът ще направи всичко възможно, за да я спечели отново.

Мая Манолова засега изглежда най-силният евентуален претендент в ляво.

И би могла да победи, ако разтвори широко ветрилото на избирателите и разчита на всички. Тя може да създаде един истински народен фронт срещу прояденото от корупция и изхабено управление на Борисов.

С дейността си на омбудсман тя показа не само изключителна енергичност и социална чувствителност – постави въпросите за прекомерните права на т.нар. естествени монополисти (които останалите политици сякаш не виждаха), на банките, застана зад справедливите искания на медицинските сестри за достойно заплащане. Това топли сърцата на традиционните симпатизанти на левицата.

Но Манолова се обяви в защита и на каузи, които се свързват по-скоро с градската десница и зелените – като опазването на зелените площи, срещу презастрояването. Други нейни битки няма как да не харесат на патриотите – като тази срещу двойния стандарт на храните.

Всичко това я прави силен противник. Което се вижда и от лагера на привържениците на сегашното статукво, олицетворявано от Фандъкова.

И затова победата на левицата в София е възможна.

Ако кандидатът, който и да е той, постигне на столичен терен „ефекта Румен Радев“. Но за това  Мая Манолова трябва да направи непостижимото към този момент – да запази любовта на левите избиратели и да спечели сърцата на десните в сива София./epicenter.bg/

Дали ще успее?! Ще видим съвсем скоро.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *