Мая Манолова: Ще докажем огромните манипулации на изборите!

България отблизо

„С подаване на жалбата и с образуването на делото за касиране на изборите ние искаме да разобличим огромните манипулации в изборния процес и злоупотребата с гласовете на гражданите“.

Това заяви Мая Манолова  преди заседанието на съда, който трябва да се произнесе за това дали има нарушения на изборния процес по време на местните избори за кмет на София, и трябва ли да се касират изборите.

Тя смята, че като юрист представените доказателства по делото са многобройни и доказват тежки нарушения на изборния процес. Над 900 протокола на СИК са поправяни, коригирани и дописвани в нарушения на изборния кодекс, отчете Манолова.

„7000 са недействителните бюлетини, 7000 масов контролиран вот за Фандъкова в ромските секции. Ако съберем всички тези нарушения, те дават резултат, който е много по-голям от разликата между кандидатите на втори тур“, посочи неуспелият граждански кандидат за кмет на София.

„Важно е, че съдът допусна съдебна експертиза за това как са съставяни избирателните списъци и как са включвани хора в тях. Дори само формалният сбор от 7 хиляди недействителни бюлетини, 7 хиляди дописани граждани в списъците и 7 хиляди купен ромски вот е повече от разликата между двамата кандидати за кмет на София.“

„Ние твърдим, че има сериозно нарушение по отношение на 7 хиляди граждани на ЕС, допълвани в списъците. Също така и по отношение на т. нар. „техническа грешка“ с липсващите 101 хиляди души в тях между първия и втория тур“, посочи още Манолова.

„Със свидетели ще докажем и тежките нарушения на изборните правила в ОИК. Би следвало протоколите да се отварят пред ОИК, в присъствието на член на ОИК, но това е правено от сътрудници, назначени от ОИК, в нарушение на закона“, поясни Манолова.
„Те са участвали в отварянето, коригирането, дописването, а по-голямата част от тях са служители на Столичната община“, обясни още нарушенията Манолова.
Според нея, 900 протокола са коригирани в нарушение на закона от технически сътрудници, които не са имали право на това.
„Също тежко нарушение на международните стандарти е недопускането на наблюдатели и представители да присъстват в процеса в „Арена Армеец“, като малкото допуснати дори не са имали визуален контакт с представянето на бюлетините и протоколите“, обясни тя.
„Непрекъснато се е нарушавал законът и изборните правила по приемането на протоколите, което ще докажем в следващото съдебно заседание. Надяваме се, че с изнасянето на тези факти, ще се прекратят подобни изборни нарушения в следващите избори“, изрази своята увереност Мая Манолова./epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *