Медведев към Борисов: Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде

България отблизо

Дмитрий Медведев изрази задоволство от медийния интерес към срещата му с българския премиер.

Диалогът ни винаги е откровен и конструктивен, сподели руският премиер на пресконференция в МС. Набелязахме планове за бъдещето, изтъкна още той. Взаимното желание е отношенията ни да се развиват във всички аспекти. Двустранната икономическа комисия възобновява работата си. Когато няма контакти, има съмнение един в друг, каза още Дмитрий Медведев.

Той поиска да се засили икономическото сътрудничество. 5 милиарда долара е стокообменът между Русия и България преди санкциите. Сега е 3 милиарда долара, с което са загубени работни места. Русия остава един от основните партньори за страната ни, по думите му. Имаме широк кръг от възможности, смята още премиерът на Руската федерация.

Флагман на отношенията е енергетиката, изтъкна Дмитрий Медведев. Русия иска гаранции от ЕК за руската газ. Тогава няма да има прегради, подчерта премиерът на Русия. РФ иска да участва в строежа на АЕЦ „Белене“. Страните ни са свързани със сходни възгледи за различни неща, подчерта Медведев, визирайки общите исторически моменти между България и Русия.

Премиерът Бойко Борисов сподели, че тази среща преминава в изключително трудно време на надпревара във въоръжаването. Той поиска всички да се върнат на масата на преговорите. Един военен конфликт ще бъде пагубен за света, сподели Борисов. Двете държави ще засилят сътрудничеството в областта на сигурността.

Отново премиерът припомни загубите в газовата сфера. България не иска нови количества газ, поясни той. България иска да запази поне това, което има, подчерта премиерът. Не трябва да излизаме от газовия пазар, стана ясно от думите на Бойко Борисов. Ако има национални предатели, те искат да останат инвестициите ни под земята, сподели той.

За втората централа Борисов посочи, че защитавал българския интерес. След 10-12 години ще се наложи да внасяме ток, предупреди премиерът. Никой не трябва да нарича централата руска, защото реакторите са български. Русия само ще ни помогне да я довършим.Борисов заяви, че не иска да хвърлим „3 милиарда в Дунава“. А на въпроса НАТО или Русия, Борисов отсече: Ние сме в НАТО, и с Русия. Отново министър-председателят поиска Черно море да е зона за туризъм. Ще поддържаме руската техника в авиацията, докато дойдат новите изтребители, обеща Борисов и потупа приятелски Медведев по ръката със заръката: „Няма да се плашите“. Дмитрий Медведев отговори на това: „Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде и централите да работят“.

В рамките на посещението на Медведев у нас министерствата на външните работи на България и Русия подписаха и план за консултации между двете ведомства.

Предвижда се консултациите да включват консулски въпроси, различни регионални и международни теми, сред които Близкия изток, Африка и ООН, както и разговори по уреждане на въпросите, свързани с дипломатическата собственост на двете държави.

Последните консултации между двете министерства са проведени преди пет години.

От българската страна планът подписа заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, а от руска – заместник-министърът Александър Грушко.news.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *