Медведев предупреди САЩ и ЕС да внимават с Балканите!

Свят

Русия се надява, че Балканите ще останат стабилна и безопасна зона и е готова да подкрепи Сърбия за поддържане на нейния суверенитет и териториална цялост, както и Сърбия и България при изграждането на Турски поток през тяхна територия.

Това коментира руският премиер Дмитрий Медведев пред сръбския парламент, цитиран от ТАСС и „Спутник“.

„Искаме ситуацията на Балканите да остане стабилна и сигурна и се стремим да развиваме отношения с всички регионални държави“, добави руският премиер.

Но въпреки това, Москва ще отговори политически и „във военния смисъл“ на стремежа на НАТО да разположи военни бази в близост до руските граници, тъй като това застрашава националната сигурност на Русия, поясни Дмитрий Медведев.

„Никой не бива да отрича, че Русия има собствени интереси, свързани с осигуряването на нейната сигурност. Ние сме голяма държава, ядрена държава и желанието на НАТО да разполага свои военни бази в непосредствена близост  до нашите граници, очевидно не може да ни изпълни с положителни емоции“, заяви Медведев в интервю за сръбския вестник „Вечерни новини“.

„Ние винаги сме реагирали и ще продължим да реагираме на това, както в политически, така и във военен смисъл“, подчерта той.

„Всички опити за привличане на държави с вътрешни конфликти в НАТО са изключително опасни. Стана дума за Босна и Херцеговина, Република Сръбска, но можем да назовем и други държави. Какво се случва с Грузия, какво се случва с Украйна. Тези страни са в затруднено положение“, допълва руският премиер.

Дмитрий Медведев каза още, че САЩ в стремежа си да доминират над света, нанасят вреда на Европа, а европейските страни вече са уморени от тези американски стремежи.

„САЩ харесват само идеите, които се раждат в офисите на Белия дом и Държавния департамент във Вашингтон, окръг Колумбия, харесват само онези идеи, които в крайна сметка водят до икономическото благополучие на САЩ“, обяснява той.

„Те популяризират тези идеи по всякакъв начин. Това не е тайна. Това е основното направление в политиката на Съединените американски щати. Следователно те твърдят, че Русия подкрепя една или друга страна или прави някакъв вид вреда“.

„Но всъщност именно тези стремежи на САЩ да доминират над целия свят, включително Балканите и Европа, причиняват само вреда. Между другото, самата Европа е уморена от тези стремежи или от тези желания“, коментира Медведев.

Руският премиер обяснява, че Русия, за разлика от САЩ, с неудържимото си желание за господство, заема балансирана позиция и се стреми да изгради нормални отношения с всички страни, независимо от членството им във военни блокове./Източник news.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *