Менда Стоянова: Който има кола, да плаща 1000 лева „гражданска отговорност“! Вижте какво измисли бюджетната шефка и на кого служи

България отблизо

Предложенията за промени в застраховането и цената на „гражданската отговорност“ се оказаха сериозен проблем, който може да доведе до оставката на Менда Стоянова.

С текстовете се слага таван от 20 000 лв. обезщетение за най-близките роднини на загинал в катастрофа. Определя се и размер на обезщетението за по-широкия кръг роднини, като брат и сестра на жертвата.

Идеята за таван дойде след съдебно решение, с което се разшири броят на родствениците с право на обезщетение при загинал в катастрофа. Това увеличи исковете към застрахователите и техните разходи. Затова те повишиха цената на Гражданската отговорност и поискаха размерът на обезщетенията да бъде регламентиран.

Срещу текстовете се отвори фронт заради упрека, че таван на обезщетението е като слагане на цена на живота. Решението на Борисов да спре временно промените, обаче, може да отвори нов фронт, от застрахователи , които настояват за тези ограничения. Обсъждането на темата ще се състои в четвъртък.

Готвените промени в Кодекса за застраховане са гаф, заради който може да се поиска оставката на Менда Стоянова като председател на бюджетната комисия в парламента. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ експертът по пътна сигурност Настимир Ананиев. По думите му, поправките в Кодекса навяват на мисълта, че става въпрос за лобизъм.

Европейският съюз е въвел определени лимити за обезщетенията а смърт на пътя и държавата не може да налага допълнителни, обясни адвокат Петя Керанова. Готвените промени включват поправка, която може да доведе до вълна от дела срещу държавата, тъй като застрахователят няма да е длъжен да покрие цялата сума от обезщетението при причинена смърт.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова е внесла предложение да се сложи лимит на обезщетението, което получават близките на загинали при катастрофа. Тя настоява за таван от 20 хиляди лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Предлага брат или сестра на починалия да получават по 15 хиляди лева. Предвижда и по 5 хиляди лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.

А за да се случи това, гражданската отговорност като нищо може да стане 1000 лева!

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите от партията да не гласуват промените в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложен на дебат. И си изми ръцете.

Решено е предложенията се вкарват между четенията, за да се избегне общественото обсъждане, заяви Настимир Ананиев. Предложеният максимален таван от 20 хиляди лева при предложен таван от 40 хиляди от Асоциацията на застрахователите в България също навява  на мисълта, че тук има лобизъм, добави той.

Оставката на Менда могат да поискат не само част от застрахователите, но и много от шофьорите, за които сумата 1000 лева за застраховка е повече от непосилна.

 

Tagged

5 thoughts on “Менда Стоянова: Който има кола, да плаща 1000 лева „гражданска отговорност“! Вижте какво измисли бюджетната шефка и на кого служи

  1. Ако госпожата е на една пенсийка,ще я питам тогава,каква песен ще запее.Лесно е да се возиш на държавни разноски,но когато трябва да си бръкнеш в джоба е друго.И на най- непредубедения е ясно,че властимащите са слуги на капитала,но не и на народа,и много бързо забравят кой ги е изпратил в народното събрание,и чий интереси трябва да отстояват.

    1. Не харесвам Медна с. Но 1000 Да бе е малко . Според мен трябва да почва от 1000 и за рискови да стига и 10 000 лв. А до пенсионната колко пенсионери карат???
      СТИГА , трябва да се ограничи броя на колите в тази държава.

  2. И какви пари са 20 000 лева, това не ти стига за нищо. Само опелото е 500 лева. А нещо по превенция на ПТП няма ли да се случи. Например да оправят нещата с БДЖ. Като ученик, студент и войник, а и после, винаги бях с БДЖ. Най-сигурният транспорт.

    Защо не се направи това, да се доразвива жп линията, ами се инвестира в глупашкият автотранспорт. Че самият син на цар Симеон се преби и то не къде да е, а в Испания, на кьопав завой. Собственикът на месата „Бони“ същото, при това с луксозен джип „Мерцедес“.

    Какви катастрофи съм виждал не е истина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *