Меркел ПРИЗНА: ЕС има общи интереси с Русия и Китай, които не съвпадат със САЩ!

Свят

Свършено е със следвоенния ред. Европа трябва да се обедини, призова германският канцлер Ангела Меркел в интервю за всекидневника „Зюддойче цайтунг“. 

На фона на продължаващите пререкания с Вашингтон в сферата на търговията и ядрената сделка с Иран, един от най-влиятелните политици на Стария континент подчерта, че „старата сигурност на следвоенния ред повече не се прилага“ и отбеляза, че „Европа трябва да се препозиционира в един променящ се свят“.

Тя признава, че Европа изглежда слаба след изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран и поясни, че еврото среща проблеми при противопоставянето си със санкциите на Вашингтон, защото не е водеща валута в света. Канцлерът на Германия обаче похвали факта, че Европа не е разделена по казуса с Техеран за разлика от Иракската война.

Меркел обясни, че Германия, Франция и Великобритания имат различен подход от САЩ. И призна, че споделят общи интереси с Русия и Китай.

По отношение на Китай, Русия и САЩ, Ангела Меркел постави Европа в опозиция с тях и отбеляза, че те „принуждават“ европейците да обединят позициите си.

Според нея, политическата власт на ЕС все още не съвпада с икономическите възможности на Общността. Тя смята, че европейците се движат в тази посока постепенно.

„Трябва да имаме реалистична оценка за възможностите ни и трябва да ги укрепим за бъдещето. Що се отнася до военното сътрудничество, ние постигаме добър напредък„, добави тя.

Меркел обяви, че няма да заема висш пост в ЕС след изтичането на четвъртия и последен мандат през 2021 г.

Няма да заемам политически пост, дори и в Европа, стана ясно от думите й по време на пресконференция с холандския премиер Марк Рюте в Берлин.

Тя предизвика нова вълна от спекулации, след като проговори пред вестника за „отговорността“ си за бъдещето на Европа.

Много хора се безпокоят за Европа, включително и аз. Това ми създава дори още по-голямо чувство на отговорност, да се погрижа за съдбата на Европа, заедно с другите, отбеляза Меркел пред „Зюддойче цайтунг“.

Дали да вярваме на Меркел? Трудно е да се каже. Но истината е, че след започналата търговска война на Доналд Тръмп със Западна Европа, Германия и Франция се ориентират все повече към създаване на по-тесни връзки с Русия, за са могат да защитят своите икономически интереси от силния натиск на САЩ. Защото целта на Вашингтон е ясна. Да обезличи постепенно големите западноевропейски държави и да ги превърне в свои колонии. Защото парите и ресурсите на САЩ все повече намаляват. И те вече насочват погледи към парите и ресурсите на Западна Европа. За Източна Европа не говорим, защото САЩ отдавна използват нейните ресурси.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *