Михаил Константинов: Изборите зависят от секционните комисии! Ако те си затворят очите – съжалявам!

България отблизо

Основният гарант за честност на изборния процес е съставът на изборната комисия.

Това заяви проф. Михаил Константинов в ефира на btv тази сутрин.

В състава на секционните изборни комисии влизат 5, 7 или 9 души от всички парламентарно представени сили. Тоест 7 партии предлагат членове. Ако всеки от членовете си гледа работата и внимава, няма как да стане шашма. Ако те си затворят очите – съжалявам”, каза Михаил Константинов, вероятно застраховайки се от обвинения в манипулации на изборните резултати.

По простата причина, че всички знаем: Изборните резултати не зависят от секционните избирателни комисии, а от тези, които вкарват числата от протоколите в компютрите на фирмата, която брои гласовете. А това е прословутото „Информационно обслужване“ с директор М. Константинов.

Мачът е свирен само там, където има един кандидат за кмет, на другите места ще има интрига във вота, допълни директорът на „Информационно обслужване“ проф. Константинов.

По думите му, изненади в големите градове се очакват изненади.

„В София се очертава интересна битка, няма да бъде толкова безпроблемно за участващите партии. До този момент историята показва, че десницата печели убедително на първи тур”, отбеляза експертът.

Директорът на „Информационно обслужване“ уточни, цитиран от blitz.bg, че на софтуера за броене на бюлетините може да се гледа като калкулатор.

„Всеки протокол съдържа система от равенства и неравенства, които трябва да бъдат изпълнени. Ако те не бъдат изпълнени, като вкарвате данните, екранът ще светне в червено и няма да приеме протокола”, заяви още той.

По думите му, целта е да се избегне напрежение при отчитане на изборните книжа.

Битките може да са много интересни, но…ако организаторът на изборите, в случая ГЕРБ, реши да ги манипулира, няма кой да го спре. Понеже властта може да манипулира вота по много различни начини. Може да купи вота на част от избирателите, може да създаде обстановка, при която, примерно, държавните служители да се почувстват застрашени за своите работни места и по тази причина да гласуват за управляващите. Не е случайно, че у нас броят на хората работещи в администрациите е шокиращо голям. Може да създаде обстановка, при която работодателите, за да получат някоя и друга обществена поръчка, карат служителите си да гласуват за кандидатите на властта. Това е така наречения корпоративен вот. Може да манипулира включително и секционните комисии, защото окончателния списък на хората в тях е в ръцете на общините. Може по грешка или нарочно да се променят числата, които се вкарват в компютрите на „Информационно обслужване… Много неща могат да се направят, за да се опорочат изборите.

А после Борисов и ГЕРБ се хвалят, че нямало кой да ги победи. Само ще им припомним, че още Алеко Константинов разкри тези изборни машинации на властта и на онези с дебелите портфейли.

И точно затова хората не вярват, че изборите могат да променят нещо. И не гласуват по тази причина. Затова не е вярно, че изборите зависели от секционните комисии. Властта просто си измива ръцете с тези комисии. Нищо друго.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *