Михаил Константинов: Хората не са отвратени! Сега гласуваха по-масово!

България отблизо

„Избирателите не са отвратени, от политиците“.  Гласуването на 26 май беше по-масово от това през 2007 г. И то при по-малочислено население“.

Това каза председателят на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов в ефира на Bulgaria ON AIR, цитиран от dnes.bg.

„Избирателите не са отвратени, но политиците не се постараха“, продължи по темата шефа на фирмата, която брои гласовете на гражданите в Централната избирателна комисия.

Всъщност, според проф. Константинов, имало един фактор, който пречел за по-масовото участие на гражданите в изборния процес. И това било традиционната слабост в работата на нашата изборна администрация, която от години пренебрегвала въпросът за обучението на секционните избирателни комисии. Както и на застъпниците и наблюдателите, които трябвало да следят за откритото, честно и законосъобразно провеждане на изборите.

Според него редица хора оставали необучени, а от друга страна нерядко партиите предлагат хора на базата на свои критерии, а не на базата на професионализъм.

В студиото на предаването „България сутрин“, проф. Константинов прогнозира, че организацията на следващите избори ще е добра, но те като цяло ще са много по-сложни. Той дори определи класирането на Андрей Слабаков за Европейския парламент като справедливо.

Само че има едно голямо „НО“ в изказването на Михаил Константинов. И това е фактът, че обучението на секционните избирателни комисии няма нищо общо с избирателната активност, която беше близка до нулата. Членовете на комисиите си стояха в училищните стаи и се чудеха с какво да си убиват времето, понеже нямаше никакви хора, които да пожелаят да застанат пред избирателните урни. И това изявление на шефа на „Информационно обслужване“ показва, че проф. Константинов просто не може да измисли нищо реално, с което да оправдае Борисов и ГЕРБ за изборния крах, който претърпяха.

Явно българските избиратели са отвратени и от ГЕРБ, и от Евросъюза. Отвратени са от ГЕРБ, понеже Елена Йончева разкри много корупционни скандали. А това не може да не разгневи хората, които се едва мъчат да свържат двата края. Отвратени са и от Евросъюза, понеже малко преди изборите, една от главните фигури в ЕС, президентът на Франция Еманюел Макрон започна ликвидация на българския превозвачески бранш. Е, за каква „Европа в нашия дом“ можем да говорим тогава?!

Ето това е истината. И ГЕРБ не бива да я забравят.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *