Мишо Константинов: Българите не са дорасли за референдуми! Не може баба Гинка да разбира от политика! Стига се до кретенизъм!

България отблизо

Имаме една мантра – „дайте, да чуем какво иска народът“ и се сърдим, когато народът иска нещо, а ние не му го даваме, каза след цял месец мълчание гуруто на политиката Мишо Константинов.

Народът бил искал мажоритарна система, а ние не сме му я били дали, защото референдумът не бил набрал необходимите бройки гласове. В същия този референдум, същият този народ поиска субсидиите на партиите да паднат от 11 лева на 1 лев. С една и съща бюлетина се гласуваше и за субсидията. Така че, ако смятаме, че трябва да слушаме гласа на народа, трябва да бъдем последователни и да слушаме този глас.

Много мразя лицемерите. Особено наглите лицемери – един път така, един път иначе. Така че, нека да чуем гласа на народа – народът каза 1 лев. Изобщо не коментирам дали това е правилно, или неправилно.

Когато питате народа, трябва да формулирате ясни и къси въпроси. Вие не може да питате ако така, пък онака… Обикновеният избирател не обсъжда сложни хипотези. Питате го иска ли субсидията да стане един лев, той отговаря „да, искам“ и това е. Референдумът е едно много интересно, но и опасно оръжие. Дори някои го наричат ядрената бомба на демокрацията и са прави.

Според мен референдумите работят в една единствена държава от белите държави и това е Швейцария. Там от 200-300 години с референдуми решават много важни неща и са свикнали да използват този инструмент. Във всички останали случаи референдумът или се проваля, или се превръща във фарс.

Виждате референдума за Брекзит до какво доведе – до пълни циркове и да унищожение на останалото от наследството на Великобритания. Освен това, в Европа наблюдавахме няколко референдума, включително и един в Ирландия, който се провеждаше „до дупка“, и за нас беше много полезен. Властите организират референдум, хората гласуват, резултатът не се харесва на властите и властите правят нов референдум по същата тема. И това се нарича референдум „до дупка“. Така че – много внимателно с референдумите. Референдуми на местно ниво. Хората разбират местните проблеми – „дали да поправим покрива на училището или да поправим пътя“, защото имаме едни 50 000 лв. Това е въпрос, на който всеки може да отговори.

Ама дали да развиваме ядрена енергетика, или не, извинявам се много, но е абсолютен кретенизъм да се постави на референдум. Баба Гинка от Гинци не разбира от ядрена енергетика. А в България хората, които разбират, са разделени на две – едните казват „да има“, другите казват „да няма“. Ето защо използвам случая да призова: Много внимателно да се работи с референдумите.

Tagged

3 thoughts on “Мишо Константинов: Българите не са дорасли за референдуми! Не може баба Гинка да разбира от политика! Стига се до кретенизъм!

  1. Имаше образован и грамотен народ към 1990 г. И той можеше да бъде запитан: 1.Искате ли да бъдете изцяло лишени от вашето имущество – материални актив? 2. Искате ли да бъдете лишени от армия и въоръжение и да ви охраняват някакви си чужди въоръжени части от НАТО? 3. Искате ли чужденци да изкупят земята/територията ви? 4.Искате ли подземните ви богатства да бъдат изчегъртани от земните недра и ограбени от чуждестранни корпорации? 5. Искате ли военната окупация на страната от САЩ? 6.Искате ли някакви си персони от Брюксел, неизбрани от народите да ви командват, наставляват и моделират живота ви чрез наставниците си в България? 7.Искате ли децата на българите да бъдат примамвани, изкушавани и похищавани като качествен „матрял“от запада, натирен навън от местната колониална администрация с тоягата на икономическата принуда? 8. Искате ли мизерия и безправие? 9. Искате ли заробващите и децата ви заеми? 10. Искате ли ликвидация на българската ви държава? На всички тези простички въпроси образованият ни по онова време народ би отговорил с НЕ. Днес 1/2 от образованите българи са извън страната и донякъде отказали се и вдигнали ръце да се занимават с родината. Сега преобладаващи гласоподаватели са отгледаните от Слави Трифонов дебили и тотално безпросветната нароила се цигания. Тези 10 въпроса към днешна дата са неактуални, а на актуални въпроси изобщо не са в състояние да отговорят. За 30 години в България беше насаден, беше отгледан кретенизмът. И не без помощта на автора на публикацията

  2. Господин професоре, знаете ли колко много баба Гинкини има с висше, полувисше образования. Да не говорим за средно. Някога изискванията и подготовката на ученици и студенти бе крайно взискателна. Понастоящем, с крайно малки изключения, средното образование е занижено. Същото е и при студентите. Вашата преценка се базира на това крайно малко присъствие в младото общество. Тази ваша преценка говори, че сте един кабинете професор, откъснат от народа . Затова мястото Ви,не е за фактор в Избирателния процес.
    Защо си мислите, че къс хартия, наречена диплома определя знанията на човек? В Светът има много доказали се недипломирани откриватели, политически дейци, които са надхвърлили познанията на висшисти.

  3. Много точно! Но причината е другаде! Самата система е сбъркана!
    Да вземем един пример. Завод с 2000 работници, които поради пенсиониране на директора, остават без ръководител! Провежда се гласуване за нов директор, в който участват всички включително и чистачките! Какво разбират чистачките от директорски работи? Нищо!
    Същото каквото разбират и необразованите хора, като повечето цигани от законодателство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *