Мишо Константинов изчисли колко се краде в България. Цифрата ще ви смае! Скочи и срещу Борисов!

България отблизо

Както каза наскоро главният прокурор Иван Гешев – у нас много се краде, а аз ще кажа – чудовищно много се краде. В северните народи е изчислено, че се краде 10-15%, в по-южните – Италия, Гърция, 35-40%, а у нас над 50%.

Това каза в ефира на Канал 3 математикът проф. Михаил Константинов, шеф на борда на директорите на „Информационно обслужване“.   За удивителните способности на българина в тази сфера професорът даде пример с откраднато предно колело на валяк в селото на баща му – „трудно е да го направиш, няма за какво да го използваш, но способностите са удивителни“.

За машинното гласуване проф. Константинов заяви: „Нека да кажа нещата, които най-много ме смущават. Ако наистина е взето политическо решение, трябва да го изпълним. Смущава ме, че такова гласуване няма в Европа, с изключение на областта около Брюксел, а също, че между 30% и 35% от българите не са докосвали компютър, а това си е компютър – машината за гласуване“.   По думите му „един възрастен човек, който не е пипал такава машина, може да има проблеми“.

„Идеята, че всички използвали банкомати – това няма няма нищо общо, да не говорим, че не всички хора използват банкомати“, посочи проф. Михаил Константинов.

„Не искам да звуча с пренебрежение към тези важни неща, не ме плаши сумата – 15 или 25 милиона лв., не тя е съществената. А какво правим с тези 30% от избирателите, които не са докосвали компютър? С машинното гласуване рискуваме да въведем образователно-компютърен ценз“, предупреди професорът.
„Чух и много оптимистично число – да се купят 15 000 машини, но с една машина може да гласуват не повече от 200 души дневно, тогава изчислете колко машини ще са нужни. Трябва да бъдат повече машините“, изчисли той.   Математикът даде и конкретно предложение, което да бъде обсъдено от депутатите за Избирателния кодекс при въвеждане на машинно гласуване – да има не една, а две седмици между първия и втория тур на изборите.

„Направете разстоянието между двата тура 2 седмици, така е в повечето страни, една седмица и сега е малко – ето нещо, което предлагам на депутатите сега. Защото какво правим между двата тура – местни и президентски? Какво правите тогава с машините – връщате ли ги да се препрограмират, вторият тур има друг софтуер“, поясни проф. Константинов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *