Молдова ПОСТАВИ решителен УЛТИМАТУМ на НАТО! Вижте какво направи МАЛКАТА, но СМЕЛА и ГОРДА страна!

Свят

Президентът на Република Молдова Игор Додон, заяви в интервю за вестник „Известия“, че офисът на НАТО в Кишинев ще бъде закрит в най-скоро време.

Държавният глава припомни, цитиран от topwar.ru, че когато се дискутира „за“ или „против“ НАТО, той е длъжен да повтаря непрекъснато, че Молдова е неутрална страна.

За нас е абсолютно безинтересно, продължи държавният глава, и ние нямаме никакво намерение да ставаме част от някакъв военен блок. Това е мнението на повечето граждани на нашата република.

Такава е нашата принципна позиция. И трябва да кажа, че тя се споделя от болшинството граждани на страната.

Нещо повече. Ръководството на страната, обяви президентът, има информация, че офисът на НАТО е активизирал многократно своята дейност в Молдова. И то с една единствена цел. Да промени мнението на гражданите. Да ги накара да повярват, че НАТО може да ги защити.

В краткосрочна перспектива, такива опити са обречени на неуспех. А в средносрочна и дългосрочна перспектива, ние няма от кого да се боим. Никой не заплашва страната. Така че няма никаква нужда някой да ни защитава. И то със съмнителни цели. А те са съмнителни, защото когато никой не те напада, а се появяват държави и военни блокове, които искат да те пазят, неизвестно от какво и от кого, това е съмнително.

Игор Додон добави, че според неговото мнение, активността на Северноатлантическия Алианс в Молдова, е свързан с желанието на неговото ръководство, да се добере колкото може по-близо до границите на Руската федерация. А това е не само съмнително, но и много опасно начинание.

Не мога да допусна, подчерта Игор Додон, нашата страна и нашите граждани, да бъдат използвани като пушечно месо, в днешните геополитически конфликти. Защото ръководството на република Молдова, при вземането на каквито и да било решения, трябва да изхожда преди всичко от интересите на страната и нейните граждани.

Това е принципна позиция на президентската институция. И тя не се е променяла никога досега.

Още повече, продължава президентът, по данни на последното социологическо изследване, проведено от Института за обществена политика на Молдова, ако сега се провеждаше референдум „за“ или „против“ членство на страната ни във военния блок НАТО, то със „за“ щяха да гласуват едва 21% от гласоподавателите. А бюлетината „против“ биха предпочели цели 53% от респондентите.

При това, 56% от анкетираните граждани са категорично за запазване на неутралитета на страната. И само 18% искат да започне някакво сътрудничество с НАТО.

Припомняме, че в Конституцията на Молдова е записано, че страната има статут на неутрална република. И всяко сътрудничество с военния блок НАТО е грубо нарушение на конституционните предписания.

Ето така народът и президентската институция на Молдова защитават интересите на страната.

Докато у нас, ръководството на управляващата партия ГЕРБ от 10 години се мъчи, съвсем неуспешно, да убеждава хората в България, че членството ни в НАТО ни давало някакви предимства.

Ако използваме думите на молдовския президент, единственото ни „предимство“ ще бъде, че хората ще бъдат превърнати в пушечно месо, когато падне гилотината на конфликтите между няколкото свръхдържави на планетата Земя.

Нашият народ и нашият президент не бива да допускат това.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Молдова ПОСТАВИ решителен УЛТИМАТУМ на НАТО! Вижте какво направи МАЛКАТА, но СМЕЛА и ГОРДА страна!

  1. Браво! Един трезво мислещ човек, който мисли за народа си преди всичко останало!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *