Нарушиха закона и правилата, за да изберат Гешев за главен прокурор!

България отблизо

Двадесет от членовете на Висшия съдебен съвет избраха Иван Гешев за главен прокурор, погазвайки Закона за съдебната власт и Правилата за избор на тримата големи в съдебната система.

Това установи проверка на Фрог Нюз. Нещо повече – висши магистрати опитват да манипулират обществото и президента с „огромната подкрепа“ на трудовите колективи от страната в полза на Гешев.

Оказва се, че много от тях дори не са в негова подкрепа, а само искат законосъобразна процедура и избор за обвинител № 1.

Висшият съдебен съвет/ВСС/ нарушава собствените си правила:

В процедурата за избор на главен прокурор има няколко фрапиращи нарушения. Настоящият състав на ВСС заяви, че след като президентът Румен Радев не подписа указа за назначаването на Гешев, те ще го прегласуват този четвъртък. Оказва се, че това абсолютно нарушава правилата, които висшите съдии сами са създали за избор на главен прокурор. В раздел IV. Провеждане на избор, ясно се казва, че ако изборът бъде върнат трябва да се премине през „НОВА ПРОЦЕДУРА“, което означава всичко да започне отначало. Самите кадровици на Темида са предвидили и втори вариант за провал на избора, но там изрично е записано, че  кандидатите трябва да са двама.

Точно затова, твърде странно изглежда изказването на представителя на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, че „процедурата на този етап ще бъде доста по-различна от първата процедура. Сега няма да има доклади, представяне на г-н Иван Гешев, няма да бъдат задавани въпроси към него. Сега ще има само гласуване.“

По този начин кадровиците на Темида нагледно показват как дори правилата създадени от самите тях могат да бъдат пренебрегнати. Някои биха нарекли това договорка. Юристи с опит са категорични, че този казус има основания да бъде разгледан от Конституционния съд. Дали това ще се случи предстои да видим. Ако не се случи, ще е твърде странно и не само няма да разсее съмненията за липсата на прозрачен и безпристрастен избор на главен прокурор, а ще ги задълбочи. Не забравяйте, че общественото доверието в българската прокуратура през последните години държи твърдо ниво от 6 % до 9 %.

Оказва се, че правилата, по които се избират тримата големи, противоречат на Закона за съдебната власт/ЗСВ/. Неясно защо и по какъв начин в „Правилата за избор на главен прокурор“, в противоречие на ЗСВ, на две места ВСС си е вкарал възможност за допускане на становища от… „техни колеги – магистрати“. В тази си част документът е абсолютно незаконосъобразен, защото изцяло противоречи на закона и прави опит да го допише.

Това бе отбелязано и от президента Радев, който заяви, че приложените становища са недопустими./Източник frognews.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *