Невероятно в България – факт в Румъния: Букурещ вдига пенсиите с 40%!

Свят

Пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени с 40%. Това предвижда новото либерално правителство на страната в закона за държавния бюджет за 2020 г., предаде Ройтерс.

В момента минималната пенсия в Румъния възлиза на 145 евро, а средната – на 270 евро. Увеличението ще влезе в сила през септември догодина, уточнява „Труд“. Ръстът на пенсиите е предвид в закон, приет по време на предишното ляво правителство на страната, който настоящият кабинет на премиера Лудовик Орбан запазва.

Последното увеличените на доходите на пенсионерите (малко над 5 милиона в Румъния) бе през септември т. г. и бе в размер на 15%. Предвидените нови пенсии през следващата година по прогнози ще струват на хазната 24,8 милиарда леи или над 5 милиарда евро. Заради което се появиха критики, че Букурещ ще надхвърли много прага на бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС на 3% от БВП.

За тази година в Румъния той е 4,4%, а за догодина правителството планира 3,6%. Заради увеличението на пенсиите Орбан призова народните представители да се въздържат от одобряване на други проекти, които предвиждат големи разходи. „Намираме се в много трудна ситуация, бюджетът за 2020 г. не може да се справи с нови допълнителни разходи”, обясни премиерът.

За сравнение минималната пенсия в България е 219,43 лв., като от юли догодина е предвидено тя да стане 250 лева, а средната е 368 лв., която от юли 2020 г. тя ще нарасне на 412 лв. В съседна Македония средната пенсия е 230 евро, в Сърбия – 220 евро, а в Унгария – 394 евро./Източник blitz.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *