Невероятно! И Саудитска Арабия УДАРИ ГЪБАТА на САЩ! Рияд категорично ОТКАЗА да се подчинява на Белия дом!

Свят

Наследственият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд заяви категорично, цитиран от riafan.ru, че страната му няма да плаща никакъв „данък безопасност“ на Съединените щати.

Коментарът му дойде в отговор на думите на Доналд Тръмп, че обича краля на Саудитска Арабия, но той няма да може да се задържи и две седмици на власт, без защитата на САЩ. При това Тръмп смята, че саудитският крал трябва да си плаща за тези услуги.

Както съобщава агенция „Блумбърг“, на 3 октомври, в реч пред свои симпатизанти в щата Мисисипи, Тръмп казал следното: „Какво да правим с богатите страни, които ние защитаваме, а те не дават и пукната пара за тези наши услуги? Аз обичам крал Салман, но му казах: Кралю, ние те защитаваме! Без нас ти няма да се задържиш и две седмици на трона. Затова, си длъжен да плащаш на нашата армия“.

Принц Мохамед бин Салман нарече тези думи на американския президент „неверни“. Той припомни, че държавата Саудитска Арабия е основана през 1744 г., десетки години по-рано от Съединените щати, които провъзгласяват своята държавност чак през 1776 г.

По думите на принц Мохамед бин Салман, предшественикът на Доналд Тръмп, Барак Обама, в продължение на девет години се опитвал да пречи на политиката на Саудитска Арабия в Близкия Изток. Но въпреки това, неговата страна е съумяла да защити по на-добрия начин своите интереси.

„Трябва да минат 2000 години, продължава принцът, за да започнем да говорим, че нещо би могло да застраши Саудитска Арабия. Така че, изявлението на американския президент, че Съединените щати защитават Саудитска Арабия, е невярно“, допълва принц Мохамед бин Салман.

На въпроса как саудитският принц възприема думите на Доналд Тръмп за неговия баща крал Салман, принцът отговори, че се опитва да приеме това изявление на американския президент като думи, казани от приятел. Понеже човек не може да има приятели, които говорят само добро за теб. Но все пак, допълва принцът, ние отнасяме тези думи към разногласията, които имаме със Съединените щати.

Е, щом Саудитска Арабия, която е дългогодишен и най-верен съюзник на Съединените щати в Близкия Изток, има „разногласия“ с Белия дом, то какво остава за другите страни, които не са нито съюзници, нито приятели на янките?

Категоричният отказ на саудитския принц да се подчинява повече на заповедите на американския президент, е не само знак, че саудитите искат да се измъкнат от вековната опека на САЩ.

Те бележат края на една епоха. Епохата, в която янките властваха еднолично над света.

Наистина, тази „епоха“ продължи твърде кратко. Само 28 години. Но през това време Щатите успяха да обърнат целия свят срещу себе си. Дори най-близките им съюзници като Евросъюза, Саудитска Арабия, Япония, Канада вече не само имат сериозни разногласия, но и се опитват да избягат от опеката на САЩ. Не за друго, а защото „бизнесменът“ Тръмп започна да ги принуждава да си плащат за каквото му дойде на ум. А знаем, че капиталистите не дават пари така лесно. И в основата на разногласията между старите капиталистически държави, винаги стоят финикийските знаци.

А що се отнася до саудитския принц Мохамед бин Салман, то неговият отказ да се подчинява на командите на Тръмп, следва да се взема на сериозно. Защото макар и все още некоронован, принцът на практика управлява цялата държава. И нищо не става без негово знание.

Затова, няма да е чудно, ако в близко време станем свидетели на невъзможни допреди няколко години неща. А именно, и Саудитска Арабия да ритне канчето на янките. И да си върне суверенитета.

А хегемонията на САЩ ще продължи да се срива. Докато не изчезне съвсем.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Невероятно! И Саудитска Арабия УДАРИ ГЪБАТА на САЩ! Рияд категорично ОТКАЗА да се подчинява на Белия дом!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *