Неочаквано: Варна е на път да изгони ГЕРБ от града!

България отблизо

Интересната предизборна ситуация в Морската столица продължава. Подкрепата за Костадин Костадинов ежеминутно се увеличава, за сметка на тази на опонента му от партия ГЕРБ, който е със силно компрометирана репутация.

Редица опозиционни партии  и техните симпатизанти подкрепят кандидатура на председателя на партия „Възраждане“ в град Варна. Интересното е, че те са от целия политически спектър от десни, през патриотични до леви. Във Варна се наблюдава всенародно и всепартийно обединение срещу управляващото статукво, което се очаква да се прояви в масово гласуване в неделя. Костадин Костадинов води открита предизборна кампания, с активно присъствие сред съгражданите си, готовност да отговаря на техните въпроси, познаване на проблемите им и желание за компетентното им разрешаване. Неговата ерудирана личност и близостта до хората му носят масови симпатии и го превръщат в предпочитан кандидат за кмет.

 

За разлика от него, кампанията на управляващата партия ГЕРБ на пръв поглед изглежда вяла, но всъщност е скрито-агресивна. Управляващите продължават да ползват манипулативен подход, основан на масово внушение. Вчера стана ясно, че администрациите и свързаните с Община Варна фирми са подканвани  да гласуват за ГЕРБ, а след първи тур „невинно“ проверени дали са посетили избирателните секции и подсетени, че ще си загубят работата, ако Костадин Костадинов стане кмет. Тази откровена манипулация, председателя на партия „Възраждане“ веднага опроверга, с обръщение към общинските служители. Успоредно, с този пряк натиск над обикновените хора, ГЕРБ разпространяват масово неверни слухове сред гражданите. Те варират от грозни колажи с комично или неточно съдържание, през явно изразена агресия в публикации в социалните мрежи до неверни твърдения. Един от основните пропагандни похвати на управляващите от ГЕРБ,  който тръгва от т.нар „платени тролове“ в социалните мрежи и започва масово да се разпространява сред хората е, че ако Костадин Костадинов стане кмет, бюджетът на Варна ще бъде спрян от министър-председателя и управляващата партия. Този факт беше опроверган от Костадин Костадинов в обръщение към гражданите, в което той разясни, как според действащото законодателство се формира бюджетът на една община.

 

„Бюджетът на една община се определя от няколко фактора. Първият от тях са местните данъци и такси, които се събират от фирмите и гражданите, които работят на територията на общината. Една част от тях, и тя е регламентирана в закона за държавния бюджет, остава за нуждите на местната община. Другата отива в националния бюджет. Това е регламентирано със закон и не зависи нито от министър-председателя, нито от Министерски съвет. Вторият фактор, определящ общинския бюджет е държавната субсидия, която идва от държавноделегирани дейности, които се определят съобразно броят на жителите на общината. Ако парите намалеят, то ще е заради намаляването на жителите на общината, а не според волята и усмотрението, на когото и да било. Това обаче не се очертава, тъй като ще работим активно за връщането на варненци във Варна и респективно за увеличаване на населението в нашия град. По тези две направления единственият начин парите на града да бъдат взети е, ако законът бъде променен. В този случай, обаче той ще се промени за всички, не само за Варна. Това съответно означава, че министър-председателя не може да „спре парите“ на Варна, ако не бъде избран кметът на ГЕРБ.

 

Третото направление, по което се привличат средства в една община са европейските програми. По тях общината сама избира екипите, с които работи, програмата по която кандидатства и съответно привлечените средства не зависят от управляващите. Община Варна е една от общините, която към момента не е много активна в кандидатстването по Европейски програми. Това ще бъде променено, когато заема кметския пост.

В така очерталата се реална картина на формиране на бюджета, приходите не само няма да намалеят, но и ще се увеличат, тъй като основното направление на работата ми като кмет, ще бъде да привлека много повече инвестиции във Варна. За сведение на гражданите, във Варна има план за нов Индустриален парк от 2013 г. По този план, днес няма дори разчертан проект за строеж. Шест години се бави реализирането му, което ще доведе до повече работни места, връщането на варненци във Варна и увеличаването на бюджета на града.

 

Нека не забравяме обаче още един невидим фактор за формирането на общинския бюджет. Това е преустановяване на кражбите от него. По данни на най-различни организации, които се занимават с проблемите на корупцията, от бюджета на Варна се крадат между 20 и 30%. На 250 млн. лв. това са около 60 милиона. Те ще спрат да се крадат, веднага след като стана кмет, нещо повече ще бъде направен пълен одит на Община Варна за установяване на извършени злоупотреби и подвеждане под отговорност на лицата, които са ги извършили“ – беше коментарът на Костадин Костадинов.

В неделя варненци избират между свободата и мафията. Между това децата им да останат тук и емиграцията. От Варна започва промяната и надеждата на всички българи е варненци масово да излязат и да гласуват, за да спасят страната ни./frognews.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *