Неочаквано и ЗЛОВЕЩО: Косово, със САЩ зад гърба, нападна Сърбия! Започва ли война на Балканите?

Свят

На 29 септември/събота/, рано сутринта, около 60 бойци от специалните подразделения на Косово нахлуха в Сърбия и окупираха язовир „Газивод“, ВЕЦ „Газивод“, нейната подстанция и цялата прилежаща инфраструктура.

Припомняме, че язовирът, водно-електрическата централа „Газивод“, подстанцията и инфраструктурата им, се намират на сръбска територия и на част от територията на Косово, но са собственост на сръбската електрическа компания. Както, че и Косово е историческа сръбска провинция.

От няколко месеца обаче, Хашим Тачи, който е начело на управлението в Косово, предлага на Сърбия да бъдели коригирани границите, така че язовира и ВЕЦ „Газивод“ да влязат изцяло в територията на Косово и да станат собственост на създадената чрез политическо инженерство от САЩ, косовска република.

На практика, косовските албанци от така наречената Република Косово, зад които стърчат дългите уши на САЩ, искат да лишат Сърбия от най-големия язовир и електрическа централа, която захранва енергийната система на Белград и носи десетки милиони евро годишен приход.

Белград предложи на Прищина съвместно управление на язовира, водно-електрическата централа, подстанцията и инфраструктурата около тях. Но косовските албанци не се съгласиха. Така те създадоха конфликта, който в момента се разгаря.

На тази явна американо-косовска провокация, Белград отговори без почти никакво забавяне. В събота сутринта, президентът на Сърбия нареди, сръбските въоръжени сили да бъдат поставени в състояние на пълна бойна готовност. В пълна бойна готовност са били приведени и специалните поделения на сръбското министерство на вътрешните работи.

Нещо повече. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, цитиран от ТАСС, че сръбската армия е готова бързо и решително да изпълни всички заповеди на президента и да защити живота на сръбските граждани, където и да живеят те.

Министерството на външните работи на Сърбия изрази решителен протест пред посолствата на Русия и САЩ, а също и на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обаче, явно е решил, че тези мерки няма да бъдат достатъчни, за да спрат американо-косовската агресия. Затова се обърна с молба към президента Владимир Путин за спешна среща и помощ по създалата се ситуация. Срещата ще се проведе в ускорен порядък още на 2 октомври, в Москва.

Още на 1 октомври пък, започват съвместни военни учения на Русия и Сърбия „БАРС 2018“. Те ще се проведат на територията на Сърбия от 1 до 5 октомври. Това бе съобщено днес от Министерството на отбраната на Руската федерация. В хода на военните учения ще бъдат задействани подразделения на Въздушно-космическите сили на Русия и Военно-въздушните войски на Сърбия.

Припомняме, че на територията на така наречената Република Косово се намира най-голямата военна база на САЩ „Бондстийл“. И ако някой се чуди как може тази малка сръбска провинция, самообявила се за република, да нахлуе на територията на Сърбия и да окупира стратегически енергийни обекти на сръбската държава, то нека спре да се чуди. Защото цялата територия на Косово се контролира от американската военна база, която се намира там. И, разбира се, зад всяко действие на косовските албанци прозира дългата ръка на Вашингтон.

Но, може да се каже със сигурност, че Белград и Москва са очаквали нещо подобно в района на Косово и Централна Сърбия, защото техният отговор на тази нескопосана провокация, бе светкавичен. И решителен.

Този отговор ясно показва на янките, че дипломация, повече няма да има. И на никого няма да бъде позволено да откъсва още територии от съседна Сърбия. А войнолюбците ще бъдат парирани ефективно. И мигновено. Защото на Русия вече й омръзнаха непрекъснатите провокации на янките.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Неочаквано и ЗЛОВЕЩО: Косово, със САЩ зад гърба, нападна Сърбия! Започва ли война на Балканите?

  1. Много меко се движат нещата от Сърбия и Путин! Редно е веднага да бъдат ударени косовските агресори и ако САЩ реагират-3 крилати ракети в базата. Няа да посмеят да гъкнат, а ще почнат да хленча колко лош е Путин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *