Неочаквано и сензационно: Русия си връща американския щат Аляска! Фактите ще ви СМАЯТ!

Свят

Руският император Александър II продава Аляска на правителството на Съединените щати през 1867 г. След Кримската война Русия изпитва икономически трудности и императорската фамилия просто искала да се избави от американския „куфар с лед“.

Сега, обаче, положението е съвсем друго. В много тежко икономическо положение са самите Съединени щати. Държавният дълг на САЩ вече стигна колосалната сума от 22 трилиона долара и продължава да се увеличава с по един трилион на година.

Ето защо, не съвсем неочаквано, на сайта на Белия дом се появи петиция, инициирана от един обикновен американец – Ян Хамънд. В нея се предлага американският щат Монтана да бъде продаден на Канада за 1 трилион долара.

„Ние имаме твърде много дългове, а Монтана е безполезна. Просто кажете на канадците, че в Монтана се въдят бобри или нещо такова“, казва авторът на петицията. Тази петиция изведнъж привлече твърде много внимание. И доста бързо под нея се подписаха 12 хиляди граждани.

Руският икономически експерт Александър Роджърс коментира тази новина за изданието „Журналистическа правда“ по следния начин:

„Аз мисля, че само след няколко години Америка я чака нейна „перестройка“. И тогава ние ще се отнесем с нея точно така, както те се отнесоха с Русия в началото на 90-те години на миналия век. Ще купуваме заводи на безценица, а после ще ги продаваме за скрап. Ще вземаме технологии и тъй нататък“.

„Но да продадат щата Монтана за 1 трилион – това е твърде скъпо. Трябва да изчакат още малко, да понатрупат още дългове и тогава ще купим цялата Калифорния за много по-малка сума от 1 трилион долара. А Аляска сама ще влезе в състава на Руската федерация в резултат на референдум“, заяви руският икономист.

Напомняме, че държавният дълг на САЩ продължава да расте и вече е 22 трилиона долара. Така че, ако всеки американски щат се продава по 1 трилион долара, то САЩ ще могат да си изплатят дълга, ако разпродадат половината от своята територия. И това не е шега, а нещо напълно възможно, защото реалистични мерки по съкращаване на този огромен държавен дълг на САЩ засега не се виждат на хоризонта.

„Когато Тръмп водеше своята кандидат президентска кампания, продължава своя анализ Александър Роджърс, той обещаваше, че понеже е бизнесмен, за два мандата напълно ще ликвидира държавния дълг на САЩ. Но сега се получава точно обратното. При него скоростта, с която се увеличава дълга, само нарасна. И то защото той отмени данъците за богатите и увеличи военните разходи. 22 трилиона – това е повече от брутния вътрешен продукт на Щатите. А ако вземем само реалния сектор на икономиката, то държавният дълг е 6 пъти по-голям от нея. Всъщност, отбелязва икономистът, аз не виждам реалистични начини да се намали този огромен държавен дълг. Така че, в обозримо бъдеще, САЩ ги очаква или хиперинфлация или гражданска война, или перестройка“, завършва руският експерт.

Можем само да добавим, че реалният живот винаги ни учудва и ние рядко можем да предвидим какво точно ще се случи в бъдеще. Можем само да гадаем и да изследваме вероятностите. Така че е напълно възможно, в едно близко бъдеще, Щатите да се окажат с половин Северна Америка в своите граници. Но, както казват руснаците, ще поживеем, ще видим.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *