Нечувана НАГЛОСТ: Западът иска да му ПОДАРИМ най-мощната БЪЛГАРСКА фирма!

България отблизо

Министърът на енергетиката заяви пред журналистите, че от Европейската комисия настояват фирма „Булгартрансгаз“ да бъде приватизирана. И в нея да влезе чужд оператор.

„За нас това е червена линия, която не можем да прекрачим, затова не ни остава друго, освен да защитим националния интерес““, бе категорична Петкова.

„Решенията ни, след наложената глоба от ЕК в размер на 77 милиона евро на групата БЕХ, ще бъдат насочени в защита на националните интереси и интересите на държавната енергетика“, бяха точните думи на министър Петкова, цитирани от epicenter.bg.

„Това, което предвижда процедурата оттук нататък е, официално да ни бъде връчено решението на ЕК. След това ще се запознаем с аргументите на Комисията и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца“, продължи Петкова.

Нека поясним на Т. Петкова, че сме членове, а не роби на ЕС. И нямаме никакви ангажименти да плащаме глоби, измислени от чужди държави. И то заради това, че защитаваме националните си интереси.

„Ние смятахме, че са налице всички основания за това, да можем да постигнем споразумение с ЕК. За съжаление, такова споразумение не можахме да постигнем“, продължи Теменужка Петкова. По думите й, нашите аргументи не са били възприети от ЕК.

Най-после и Т. Петкова разбра и призна, че не можем да се споразумяваме с ЕК. Те ни третират като роби, които трябва само да изпълняват заповедите им. 

„Основната причина да не бъдат възприети нашите искания бяха свързани с натрапчивото желание на ЕК, българският оператор „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран. И в него да влезе чужд оператор, което според ЕК щяло да  гарантира спазване на европейските правила и процедури в областта на конкуренцията“, каза още министърът на енергетиката.

Според Петкова  инфраструктурата на „Булгартрансгаз“ е стратегическа за страната, свързана е с националната сигурност, и затова искането на Брюксел е червена линия, която кабинетът не може да прекрачи.

„Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим. И това беше причината да не постигнем споразумение с ЕК. Приватизация на българския газов оператор за нас е недопустим вариант“, бе категорична министър Петкова. Тя отново повтори причината за това становище – фирмата е свързана пряко с националната сигурност на България.

Нека поясним най-напред, че фирма „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг са изцяло държавни дружества, които се занимават с енергетиката на България. А знаем, че енергетиката е стратегически отрасъл за всяка държава, особено в днешно време, когато преносът на природен газ и електроенергия са най важните енергийни източници за нормалното функциониране на всяка икономика, както и на всяка държава.

Но…така наречената „Европейска“ комисия иска бедна България да подари на Запада, най-мощната си енергийна фирма. Тоест, през наша територия да преминава транзита на газ, ние да плащаме за тръбопроводи и поддръжка, а някакъв частен „собственик“ да ограбва цялата печалба на държавата. И от този „собственик“ да зависи колко газ и на каква цена ще ни го даде. По този начин, Брюксел още един път, и при това смъртоносно, ще ни стисне за гушата.

Има и още нещо. Теменужка Петкова твърди с апломб, че ние няма да предадем нашата енергетика в чужди ръце. Но…както винаги, Борисов първо мълчи, после заявява още по-твърдо, че такова нещо не може да стане. Но, не се знае какво ще му хрумне утре. Знаем, че мненията на премиера се менят всеки час.

И ако утре му хрумне, или му заповядат неговите началници, той може да каже: „Абе, защо да даваме на ЕК 140 милиона лева? По-добре да им дадем „Булгартрансгаз“, то и без това няма да ни дадат да транзитираме газ. Тъй че по-добре да си запазим парите и да дадем фирмата за пренос на газ на чужди държави“.

Това Борисов съвсем спокойно може да го каже, а Петкова да се извини с разпореждането на шефа си. И тогава красивите думи, че нямало да прекрачат „червената“ линия и нямало да застрашат националната сигурност, ще си останат само кухи фрази.

А по-лошото е, че недостатъчно осведомените граждани, а те са много, ще повярват на Борисов. И водени от прословутата българска „пестеливост“, ще си кажат, ами по-добре да спестим парите и да харижем тази газова фирма на Запада.

Така, Борисов излиза чист, Петкова излиза чиста. А мощната стратегическа фирма „Булгартрансгаз“ изчезва в джоба на Запада.

Ние пък, завинаги ще загубим всяка възможност да станем енергиен разпределителен център за Балканите и Европа. И ще подарим това на ЕС. Те ще печелят милиарди, а ние само ще зяпаме. И ще умираме от глад и студ.

Затова повтаряме: Трябва да бягаме веднага от ЕС, понеже всяко негово действие показва недвусмислено, че той иска да ни ограби и унищожи окончателно.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Нечувана НАГЛОСТ: Западът иска да му ПОДАРИМ най-мощната БЪЛГАРСКА фирма!

  1. Алчни , страхливи, продажници! Слуги на поробителите ни! Начините за унищожението ни са много и не това е най-важно, а фактът, че „промитите мозъци“ вече са много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *