Нещо неочаквано изскача пред ГЕРБ и задава голям страх на Борисов!

България отблизо

Изглежда, че в политически план ГЕРБ все повече идентифицира две нови заплахи – Слави Трифонов и Мая Манолова. Това се казва в анализа на Института по социология „Иван Хаджийски“.

Изводът е, че досега властта е допускала и двамата, само защото могат да оспорят ролята на левицата като потенциална алтернатива, но вече управляващите започват да се страхуват от бъдещите действия на шоумена и бившия национален омбудсман.

Това е и обяснението за засилването на критичността към Трифонов и Манолова в определени медии, смятат от института.

Според социолозите, БСП се ориентира все повече към „национални“ и „консервативни“ позиции, а ДПС следва традиционната си тактика – подкрепа за властта в почти всичко, с изключение на персонални назначения и вотове на недоверие.

Основното внимание на ДПС обаче е насочено към процесите в съседна Турция. Партията се ангажира недвусмислено с опозиционните кандидати, които загубиха изборите срещу Ердоган. Сега обаче, отношенията с новото управление на Ердоган постепенно ще станат първостепенни. Може да се предположи, че активната роля на ДПС в турския изборен процес не се дължи на надценяване шансовете на опозицията, а на повдигане на собствената цена, на показване на сила и влияние като изходна точка за едни бъдещи разговори, посочват от института „Иван Хаджийски“.

Според социолозите, по почти всички теми (с изключение на подкрепата за правителството) трите патриотични партии „Атака“, НФСБ и ВМРО се разминават. Отдавна е очевидно, че всяка от тях се оглежда за каузи и партньори, с които могат да започнат някакво бъдещо политическо участие отделно от другите, пише още в месечния анализ на института.

istinata.net        

Tagged

1 thought on “Нещо неочаквано изскача пред ГЕРБ и задава голям страх на Борисов!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *