НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ: Тръмп ДИКТУВА нещо невероятно на Европа! Вижте американската ЗАПЛАХА!

Свят

Дълго време медийните съветници на Тръмп раздуваха темата за президента – „бизнесмен“. Колко остър нюх имал за всякакви сделки. И как с тези сделки щял да направи Америка „отново велика“.

Всъщност на американския президент много му се искаше да се намеси на европейския газов пазар, защото той е огромен – 500 милиона потенциални потребители.

Той, обаче, искаше не само да се намеси, но ако е възможно, и да изтласка Русия от този пазар. С позволени и непозволени средства.

Затова Тръмп отчете като голяма „победа“ разговорите си с шефа на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. А истината е, че ЕС, който отдавна изнудва всички европейски народи, всъщност бе подложен на жестоко изнудване от Тръмп да започне да купува американски втечнен газ вместо руски.

И, за да избегне търговската война, Юнкер с половин уста бе принуден да обещае, че ще разгледат възможностите за построяване на още два – три терминала за прием на втечнен газ от САЩ.

Въпросът е дали това е осъществимо? Може ли САЩ да задоволява целия пазар на природен газ в така наречения Европейски съюз?

Защото най-напред възниква проблемът с недостатъчните запаси на природен газ в самите Щати. Тръмп най-напред трябва да задоволи американския пазар на газ. Който пазар, пътем казано, съвсем не е малък. И чак след това да види какво ще му остане и дали изобщо нещо ще му остане за експорт в Европа.

Вторият проблем е с превозването на втечнения газ от Америка до Европа. За целта са нужни поне 50 огромни кораба – контейнеровози, които САЩ трябва да имат на разположение. А САЩ ги нямат. И тези кораби да сноват непрекъснато из океана, за да доставят втечнения газ в Европа. Без да се вземат под внимание често възникващите бури, тайфуни и циклони, които със сигурност ще пречат на редовните доставки в европейските страни. Да не говорим, че самото превръщане на втечнения газ в газообразно състояние също изисква доста време и пари.

Следователно, ако янките започнат да продават своя природен газ на европейците, те рискуват в най-скоро време да оставят самите американски щати без тази енергийна благинка. И тогава няма да има редовни доставки, а след няколко години и почти никакви на американски втечнен газ в Европа.

И което е най-лошото за Запада, Русия всеки момент може да обърне гръб на западняците и да пласира своя природен газ в Азия. Например, грамадният китайски пазар е три пъти по-перспективен от европейския. И тогава западняците ще увиснат като паяци в неловко мълчание.

А никой не трябва да забравя, че Газпром обезпечава 80% от доставките на природен газ за Западна Европа.

Тогава всеки ще си зададе въпроса толкова ли са некомпетентни съветниците на Тръмп, та да му предлагат да доставя на европейците природен газ, който няма откъде да вземе?

Съвсем не! Просто домакинът на Белия дом се опитва да използва някакви схеми, които да му помогнат да преодолее своя дефицит на природен газ.

И какви могат да бъдат тези схеми, освен посреднически. И ние на практика видяхме какво означава това. През зимата, вместо да доставят свой газ,  американците купиха от руското пристанище Сабета, руски втечнен газ и го продадоха на европейците. По простата причина, че техните контейнеровози се издъниха и доставиха съвсем мижаво количество газ. Което трябваше на всичко отгоре и да се преработва.

Тоест, свидетели сме на шмекериите на „бизнесмена“ Тръмп, който добре разбира, че няма никаква друга възможност да се вклини в европейския газов пазар, освен чрез използването на най-различни мошенически схеми, пък били те и посреднически.

Всъщност това го прави и Украйна. С помощта на същите тези американци, тя купува „европейски“ газ от Полша и Словакия, който газ поляци и словаци са купили преди това от Русия.

Но руснаците това ги устройва. Русия не се интересува дали американците ще купуват нейния природен газ и ще го продават скъпо и прескъпо на Западна Европа. Това е проблем на „хитрите“ западняци. Ако искат да дават много милиарди повече, за да доставят на своя пазар същия руски газ, който досега купуваха евтино, то това засяга единствено Запада. Защото ако Тръмп успее да осъществи такава схема, твърде скоро икономиките на страните от Западна Европа ще започнат да се задъхват от липса на средства. И ще стават все по-слаби. И по-зависими от Русия и САЩ.

А това си е заслужено възмездие за злините, които Запада причини на Русия и руския народ, и в Донбас, и в Сирия.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *