Николай Василев иска цените да скочат, защото сме били много богати!

България отблизо

Николай Василев, който бе министър на икономиката в периода 2001-2003 година, настоява цените да скочат, защото заплатите били много увеличени, преди да приемем еврото.

„Ако искаме доходите да растат, трябва да приемем, че някои услуги трябва да поскъпнат“. Това каза бившият царски икономически министър в интервю за „Фокус“.

На въпрос готова ли е страната ни за еврозоната, той отговори, че България била готова икономически и валутно за влизане в еврозоната много отдавна, примерно преди 10 години, може и повече.

Нямало е след 2009 година никакви икономически или валутни причини България да не може да влезе в еврозоната. Имаме валутен борд от 23 години вече и това, ако правилно си спомням, е най-дългият валутен борд в историята на Европа може би, и нямаме никакъв проблем с инфлацията, валутния курс.

България за разлика от много държави в Европа, особено някои членове на еврозоната в по южните части на континента, има добра бюджетна политика с много излишъци през голяма част от тези 20 години. Така че ние бяхме готови още като влязохме в Европейския съюз. Тогава проспахме този процес, по-добре сега, отколкото никога. В никакъв случай не е рано и трябва да влезем.

Николай Василев обаче, не каза каква работа има бедна България в клуба на най-богатите държави. 

На въпрос трябва ли да освободим курса лев – евро, Василев отговори, че с промените в закона за БНБ, управляващите направили комуникационен гаф. Не обяснили на хората защо се прави тази промяна. Това не било в никакъв случай по икономически причини.

Той заяви, че всъщност, много малко хора в държавата знаели какво точно е трябвало да бъде направено и как се случило, но искал да успокои всички граждани, че няма никакво намерение валутният курс да бъде коригиран, и няма нито един човек в България или извън България, който да предлага обратното.

И отново бившият министър не обясни, защо след като никой не иска промяна на курса лев – евро, в закона за БНБ бе записано, че всяка държава от еврозоната може да промени нашия валутен курс.

На въпрос ще скочат ли цените след приемането на еврото и как ще се отрази това на хората, Василев заяви, че еврозоната щяла да се отрази много положително.

Нека да разделим въпроса ви на две, каза той. Първо, дали ще има увеличение на цените, което наричаме инфлация. С инфлацията в България голям проблем няма от 1997 година, откакто има валутен борд. Преди това в България имаше хиперинфлация, хората се притесняваха, обръщаха парите в долари, марки и т.н. От много години сме забравили това.

Но не бива да забравяме, че България продължава да е най-евтината държава в Европейския съюз. Примерно много от нещата в България са в пъти по-евтини от големите западни столици, като Париж, Лондон вече не е в Европейския съюз, но и останалите градове. В този смисъл, ако ние искаме доходите да растат, трябва да приемем, че цените на някои по-скоро не стоки, а услуги от местен характер, и аз винаги давам пример таксиметрови услуги, фризьорски услуги и т.н., трябва да поскъпнат.

Тук, Николай Василев отново лукави, защото цените на такситата и фризьорските услуги си поскъпват и сега, без да сме в еврозоната, просто защото растат цените на всички останали стоки. А защо растат цените на стоките е ясно. Ние нямаме икономика и внасяме почти всичко. А вносът винаги е по-скъп и много по-некачествен от родното производство.

Василев не можа да каже и защо трябва да влизаме в еврозоната, освен че така щели да ни приемат за първокласна европейска държава. Ами че нали като влизахме в ЕС ни казваха същото. А вместо първокласна държава, станахме най-бедната страна на континента.

Бившето юпи не можа да обясни и защо страни като Унгария, Чехия и Полша отказват да влязат в еврозоната и да ликвидират своите валути.  Това според него, било на принципа „ние искаме да сме последни“. Значи, някой, казва така: „Аз искам да съм двойкаджия по всички предмети. И се оказва, че ето, по някой предмет не съм двойкаджия, има по-големи двойкаджии от мен. И казвам така: нека да ги изчакаме и те да ме изпреварят, за да мога и аз тогава да се убедя, че съм най-големият двойкаджия и последен.“

Ако така бяхме разсъждавали, твърди той, Хърватия примерно беше доста по-богата държава от България, ние влязохме в Европейския съюз, те не влязоха. Все едно някой противник да каже: „Ами вижте, тя и Хърватия не се е забързала към Европейския съюз, ние къде бързаме?“ Същата е логиката. Тоест, това че има други държави, които не искат да влязат в еврозоната, по никакъв начин не е аргумент България и тя да не иска да влезе в еврозоната.

Всички виждаме, че Василев отново увърта. Вместо да каже ясно, че ако Унгария, Чехия и Полша не искат да влязат в еврозоната, то за такова решение има основателни причини.  И първата причина е, че еврозоната означава край на икономическата и политическа независимост на България. Защото нейните финанси вече няма да се управляват от съответното правителство и парламент, а от една банка, която нарича себе си Европейска централна банка. И на практика това означава, че не можем не само да увеличим, но дори и да индексираме с процента на инфлация нашите заплати и пенсии. А е знайно, че финансовата политика на ЕЦБ обслужва само няколко от най-богатите държави. Останалите загиват.

Същото увъртане виждаме и по въпроса за провеждане на референдум за влизане в еврозоната. Това било политически въпрос, политиците трябвало да му мислят. Нямало значение дали ще проведем референдум и т.н. Ами като няма значение защо не проведем референдум?!

Отговорът е много ясен. Защото 90% ще са против ликвидиране на лева и влизане в еврозоната. Затова не искат нито референдум, нито други обяснения за еврозоната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *