Нинова контрира Борисов: Решението за машинното гласуване е бутафория!

България отблизо

„На 12 февруари Министерският съвет реши да осигури финансиране, разбира се, извън бюджетната процедура и извън парламента“.

„Но оттук нататък следва изпълнение на това решение. Правителството, ЦИК и всички органи, които имат отговорности по този въпрос, трябва да организират процеса“, каза Корнелия Нинова.

Нейният въпрос към вицепремиера Томислав Дончев е: „Какво прави правителството по въпроса с машинното гласуване – има ли план, времеви график, яснота за срокове, за обществени поръчки, видове машини? Кога ще бъде готово напълно за машинно гласуване в България?“

Това бяха думите на председателя на БСП в Народното събрание по време на парламентарния контрол.

„Само на последните избори имаше 15% недействителни бюлетини или около 500 хиляди, което е най-големият брой през последните 10 години в България – това поставя под съмнение истинността на вота и обективността на представителството на политическите партии. Един от начините това да се промени и да гарантираме честен вот е машинното гласуване“, каза още Нинова.

По нейни думи в Изборния кодекс то е заложено като законова норма, но правителството е отказало да включи средства за неговото осигуряване в Бюджет 2020.

„Оставам с впечатлението, че решението на Министерския съвет е било просто за успокояване на общественото напрежение и сега се връща топката в парламента- тепърва да се променя Изборният кодекс по въпроси, които сме обсъждали десетки пъти и по които не сме постигали съгласие. Очаквах нещо далеч по-ясно и конкретно – това, което казвате, е тревожно и поставя съмнение дали ще се справите с машинно гласуване за следващите избори“, заключи Корнелия Нинова след като получи отговор от вицепремиера, че тепърва правителството ще чака Народното събрание да промени за пореден път Изборния кодекс за типа машини, които да се купят.

„За нас машинното гласуване е червена линия, която не трябва да се прекрачва. Това ще гарантира честността на вота и ще елиминира недействителните бюлетини. В държавата трябва да се знае, че вотът е обективен, а не подправен и че една или друга партия управлява обективно, по волята на народа“, добави председателят на БСП, цитирана от vesti.bg.

Tagged

2 thoughts on “Нинова контрира Борисов: Решението за машинното гласуване е бутафория!

  1. Г-ЖО НИНОВА, НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА „ОРГАНИТЕ“ …ВСЕКИ ДЕН, АКО ТРЯБВА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ ЩЕ МУ ЗВЪНИТЕ , ДА ЗВЪНИТЕ ,ЗАЩОТО НА ТОЗИ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА.ПОСТАРАЙТЕ СЕ ДА НАМЕРИТЕ И СЪМИШЛЕНИЦИ. АКО И ТОЗИ ПЪТ УСПЕЯТ ДА ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ, ВИНАТА ЩЕ БЪДЕ ВАША ..ЗАПОМНЕТЕ..БЕЗ ИЗЛИШНИ ФАСОНИ …НАСТОЯТЕЛНО !!…………………………….БУТАФОРИЯ КАЗВАТЕ !!! АЗ КАЗВАМ,ЧЕ ЕДИНСТВЕННО ПО ТОЗИ НАЧИН ИЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДА ЧАСТНИ ……ПОНЕ 90 %

  2. Г-ЖО НИНОВА, ОЧАКВАЛИ СТЕ НЕЩО ПО КОНКРЕТНО И ЯСНО………………………………………ЗНАЧИ ЗА ИЗБОРИТЕ В „УСЛОВНО НАКЛОНЕНИЕ“ ВИ Е ЗАБРАНЕНО ДА ГОВОРИТЕ .РАЗБРАХТЕ ЛИ ?!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *