Новата шефка на ЕС направи нещо неочаквано за Борисов! Ето истинската причина!

България отблизо

На 29 август новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети България, за да обсъди очакванията на страната към новата Комисия и други въпроси от взаимен интерес.

Нейното посещение ще бъде запомнено с незаслужените  похвали към правителството на Борисов и с факта, че за първи път в България на журналистите не бе позволено да задават въпроси на пресконференция с лидер от Европейския съюз, коментира EUObserver. Микрофоните на журналистите дори бяха премахнати с одобрението на Фон дер Лайен.

Защо се случи това?

С основание някои биха заподозрели, че съветниците на Фон дер Лайен много упорито са се опитвали да открият положителни развития в България, които по-късно председателят на ЕК да използва за комплименти като форма на любезност към своите домакини. Крехкото състояние на върховенството на закона в България е деликатен въпрос, затова икономиката на страната би могла да изглежда като по-сигурна тема за коментар.

На пресконференцията след срещата си с Борисов Фон дер Лайен заяви, че когато погледне към България, вижда „страна, която просперира”. По думите й, тя била много впечатлена от факта, че в България има значителни инвестиции в училища и университети, както и че заплатите на учителите са високи. Председателят на ЕК също така похвали факта, че страната ни отчита един от най-високите ръстове на брутния вътрешен продукт.

Изявленията на Урсула фон дер Лайен обаче заслужават по-сериозен анализ и проверка на фактите.

Традиционната дефиниция на просперитета е „състояние на икономическо благополучие”. България е с най-ниския БВП на глава от населението, най-ниската минимална работна заплата и най-ниските средни доходи в ЕС.

Според данните на Световната банка 22% от българите живеят под прага на бедност. Да, наскоро българските учители получиха повишение на заплатите си – в момента средната нетна заплата на преподавател е около 980 лв. Въпреки това е изчислено, че едно четиричленно семейство се нуждае от около 2400 лв. за покриването само на базовите си нужди.

В последните изследвания българските ученици са се представили значително под средното ниво във всички сфери на науката – математика, физика, химия, биология – в сравнение с останалите държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

От данните, събрани от европейската статистическа служба (Eurostat), пък става ясно, че България една от страните в ЕС с най-ниски показатели на доход на глава от населението. Тоест, ние сме най-бедната страна в Европа. Българската стопанска камара (БСК) изчисли, че от 2007 г. насам общият обем на преките чуждестранни инвестиции в страната ни се е понижил 10 пъти.

По-голямата част от вялото движение в икономиката разбира се, трябва да се припише на европейските средства. Което означава, че икономиката никаква я няма, и не може да генерира сама достатъчно приходи. Въз основа на публично достъпни данни може да се калкулира, че България усвоява доста европейски средства в съотношение към БВП за страните от ЕС – 4.91%.  Тоест, Брюксел дава пари на герберите и после…парите потъват. Защото не се вижда развитие в  икономиката, адекватно на вложените средства.

Казано с други думи, ЕС финансира автокрация. Защо го прави? Ами много просто. Защото Брюксел предпочита да задържи на поста премиер Борисов, понеже той е достатъчно и доказано послушен, вместо да рискува с нов министър-председател, който може да кривне в „неизвестната“ Кремълска посока. Не че Борисов не е кривнал към Кремъл. Това отдавна е ясно на Еврокомисията. Но кривуличенията на герберския шеф към Кремъл са именно кривулици. Както се казва, ако Борисов направи една крачка напред към Москва, после ще си потроши краката да дава заден ход в угода на Запада.

Ето защо Борисов е удобен на Брюксел. Засега. Но не се знае докога ще продължи тази „хармония“.  Събитията се променят много бързо, като в калейдоскоп. А и колкото и да им се иска, брюкселци не могат да направят Борисов цар. Макар че ако можеха, вече щеше да е сторено.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *