Нова криза: Няма да повярвате какво се случва сега!

България отблизо

Да се отложи стартът на изплащането на вторите пенсии, обсъжда работна група, в която участват представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, социалното министерство и НОИ.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева след заседание на социалната комисия в парламента, пише Труд бг, цитиран от blitz.bg.

Такава идея е предложена от синдикатите, уточни тя на въпрос на „Труд”. Дали това ще бъде прието, ще стане ясно през февруари, когато работната група ще излезе с конкретни решения за промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория стълб на пенсионната система, обясни министърката.

Припомняме, че през 2021 година трябва да започне изплащането на първите групи, които ще получават освен пенсия от НОИ и втора – от частните пенсионни фондове.

Анализи показаха, че тези хора ще бъдат ощетени, защото нямат достатъчно натрупани средства в индивидуалните си партиди.

И какво се получава сега? Правителството  хвърли доста усилия да убеди хората, че тези, които ще получават втора пенсия ще бъдат ощетени в сравнение с тези, които ще получават само една пенсия от НОИ. Както и да го погледнеш, такова „убеждаване“  е нелогично. Понеже хората, които са се осигурявали допълнително за втора пенсия ще получат полагащата им се пенсия от НОИ, така както ще я получат и тези, които не са се осигурявали за втора пенсия.

И затова, колкото и да е малко натрупаното в сметките на отделните хора в частните пенсионни фондове, то ще идва като допълнение към онова, което ще вземат всички като първа пенсия от НОИ. Как тогава тези, които ще получават втора пенсия ще са ощетени?!?

На този въпрос не могат да отговорят дори експертите в пенсионното осигуряване. Но цялата ситуация намирисва на едно тайно правителствено желание. А именно желанието да кабинетът да продължи да разполага с парите, натрупани в частните пенсионни фондове. Колкото и да се говори, че то няма достъп до тях. Но…замислете се, кой е дал лицензи за работа на тези пенсионни фондове? Ами правителството, кой друг! И кой може да отнеме лиценза, или да нахлуе с полиция в частния пенсионен фонд и да обвини ръководството в грабежи? Ами пак правителството.

Тоест, за каквото и да говорим в България, става дума за действията или бездействията на Борисовото правителство. И понеже изпразниха хазната, заради американските самолети, и понеже Вашингтон иска още стотици милиарди за други оръжия, затова сега калинките на Борисов се мъчат да изсмучат и последната стотинка от джобовете на всички. Дори на пенсионерите. Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *