Ново двадесет: Борисов обвини за прането на пари, „съседа по месторабота“!

България отблизо

Премиерът Бойко Борисов индиректно обвини президента Румен Радев за публикацията в испанския вестник „Ел периодико“, в която се твърди, че Каталуния разследва дали е свързан с пране на пари. Материалът е със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

 

В изявление пред българските медии в Брюксел, където е за участие във форума на Европейския съвет, Борисов видя руска връзка в публикацията, като каза, че се хванал на бас на по няколко рубли с колеги за това.

 

Беше подготвено, знаехме го, чакахме го, пикът трябваше да бъде в сряда, но нещо се обърка“, заяви пред журналистите Борисов.

Той бе категоричен, че нито една испанска служба не го е търсила във връзка с публикацията в „Ел периодико“.

Пред медиите Борисов посочи като източник на сведенията „моя съсед по месторабота“ и „неговото шествие“, без да спомене директно името на Румен Радев.

В сигнала, по думите му, има хора, които не е виждал от 10 – 20 години. „Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота“, заяви Борисов.
На въпрос защо смята, че президентът стои зад всичко, той заяви, че има много съседи. „Аз бях онзи ден до него, не знам защо тръгва в тази посока. Децата процедират така“, каза той.

Бойко Борисов припомни, че същите неща, които са описани от каталунското издание, са разказвани по време на кампанията на БСП за евроизборите. „Децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са в Европарламента, ги говореха тези неща. Това беше преди година, тогава отговорих“, каза Бойко Борисов. А на въпрос на журналистите кого визира, ги посъветва да си направят разследване.

„Един месец това се говори в България и те загубиха евроизборите“, продължи министър-председателят. И изтъкна, че „точно сега излезе, когато се борим за Северозападна България“, имайки предвид споровете в Брюксел по бюджета на ЕС до 2027 г.

По думите му атаката срещу него е започнала от 2015 година и е продължила през 2016, 2017 г.

Попитан дали ще подаде оставка Борисов, отговори че няма доказателства срещу него, както и че няма да предприема нищо.

На въпрос защо МС не е отговорил на писмата на испанските журналисти, Борисов отговори, че дори и ТАСС заявили,че не е имало доказателства

 

Запитан дали познава хората от публикацията, Борисов каза, че познава Иван Саздов – бил шеф на комсомола в Банкя, когато бил ученик.

 

На въпрос дали познава тази девойка (Борислава Йовчева), Бойко Борисов отговори, че не е важно кой и как познава.Аз съм мъж. Не е редно да коментирам кой и как познавам, защото ще станат бели, а и някои си имат вече семейства. При моята интензивност, може да съм забравил кой познавам“, посочи Борисов.

 

„Аз ги разбирам ченгеджийските номера, трябваше всеки ден да излиза по нещо, но нещо се обърка“, обясни на медиите премиерът.

Запитан дали ще говори със своя испански колега Педро Сансес по темата, премиерът заяви, че не счита, че трябва да разговаря по тема, „която е направена да му се цапа името“.

 

Борисов припомни и, че е носител на Червения кръст на испанската полиция. И посъветва журналистите от „Ел периодико“ да го добавят в публикацията си.

 

Припомняме, че в петъчния си брой испанският „Ел периодико“ излезе с публикация, в която името на българския премиер Бойко Борисов е замесено в разследване на пране на пари.

Според El Periodico, каталунските власти разследват преводи на огромни суми, които са със съмнителен произход. Милионите се приписват на „руска връзка“ през България с краен получател фирми, свързани с българката Борислава Йовчева, екс модел, която живее в Барселона в голяма къща в баровска вилна зона. 

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движение „Обединена България“.

Документите били получени в полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че българският модел Борислава Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и имат връзка с българския премиер. 

 

Материалът в испанското издание се цитира и от ТАСС. Руската агенция разказва какво пише в испанското издание, но подчертава, че те са не могли да потвърдят информацията, публикувана  El Periodico. 

Тяхната информация е озаглавена: „Средствата за масова информация: В Испания разследват връзка на премиера на България за възможно пране на пари“.

„В полицията на Каталония не можаха да пътвърдят информацията, публикувана в El Periodico пред кореспондента на ТАСС“, пише агенцията./Източник epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *