Ново двадесет: Горанов глобява наред! Вижте каква е врътката!

България отблизо

„Имаме достатъчно пари в самия бюджет, но глобите няма да спрем. Затова няма да се наложи дофинансиране на системата“.

Така финансовият министър Владислав Горанов отговори на въпрос дали можем да платим една от поредните глоби, този път наложена на НАП, защото допусна хакерската атака през юли да пробие защитите, доколкото ги е имало, и да ги направи на решето.

Припомняме, че държавната Комисия за защита на личните данни глоби НАП, понеже държавната агенция не направила необходимото за предотвратяване на хакерски атаки. За такъв тип нарушения се предвиждат много високи глоби – до 20 милиона евро.

Коментарът си Владислав Горанов направи, след като, заедно с Бойко Борисов, взе участие в официалното откриване на първата мина от 40 години насам – рудник „Ада тепе“в Крумовград, в който известната канадска компания „Дънди прешъс метълс“ ще продължи да рови за злато в недрата на земята ни.

Горанов увери, че няма да има орязване на заплати и бонуси, тъй като от гледна точка на бюджета изплащането на глобата представлява нетна операция. По думите на Горанов изплащането на глобата ще се отрази на съдбата на тези терористи, които са атакували системата.

Той отрече да има повече кадрови промени в НАП, тъй като до настоящия момент били направени достатъчно такива. „Имаше две оставки на тези, които отговаряха за ИТ сигурността“, лаконичен беше Горанов, цитиран от news.bg.

С други думи, това „глобяване“ на НАП си е просто прехвърляне на държавни пари от едно перо на бюджета в друго. И не е ясно защо прехвърля своята отговорност, че не е отпуснал пари за съвременна защита на личните данни на хората в България, към хакерите от „Тад груп“. Та те просто показаха многобройните слаби места в системата на най-важната държавна агенция – НАП. Нито са искали откуп, нито са вземали заложници и т.н. А можеше на тяхно място да има истински хакери и да стане много по-лошо.

Но както винаги, в нашата страна са виновни не вишестоящите, а хората, които са лесни жертви на властта.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *