Ново изследване разкрива: Мая Манолова печели, ГЕРБ се срива!

България отблизо

Социолози от агенция „Галъп интърнешънъл“ представиха информация за предстоящите местни избори на територията на Столична община.

В хипотетичен сблъсък на балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова – 40% от деклариралите са заявили, че биха подкрепили Фандъкова, а 48% – Манолова.

Софиянци посочват като най-основни проблеми на столицата лошата инфраструктура, презастрояването и замърсения въздух.

София обаче продължава да дава повече възможности за лична реализация. Живеещите в София се радват на метрото, на наличието на големи зелени площи и на икономическото развитие на града. В същото време, общата критичност към политиците не подминава и столичния град. Това води и до немалки желания за политическа промяна – които проличават в хипотетичния сблъсък Фандъкова-Манолова.

Това сочат данните на „Галъп интернешънъл“ от проучване сред пълнолетното население на Столичната община по актуални обществено-политически теми. Сондажът е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните. Това е етап от поредица независими проучвания в основните градове на страната в контекста на предстоящите местни избори.

46% от респондентите смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че столицата се движи със средни темпове на развитие.

Като най-големи проблеми в София, столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и т.н.

Вероятно заради управленския модел на ГЕРБ обаче, общото желание за промяна в София е високо. Затова и 56% казват „София да има нов кмет“, а 29% – да остане същият кмет. Останалите се колебаят. Резултатите свидетелстват ясно, че на принципно ниво общият за общественото мнение в страната критицизъм към властта е достатъчно видим и в София.

Привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на „Обединени патриоти“ също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на „Демократична България“.

Когато става дума за промяна на кмета, привържениците на ГЕРБ като цяло не искат такава, но общо една трета са онези от тях, които казват „да има нов кмет“ или се колебаят, т.е. една трета от привържениците на ГЕРБ не могат категорично да номинират Фандъкова за пореден мандат. Привържениците на БСП и „Демократична България“ пък имат най-голямо желание за промяна на кмета. Това желание надделява дори сред привържениците на партиите от „Обединените патриоти“. Желанието за нов кмет надделява категорично и сред симпатизантите на други партии, както и сред дистанцираните от политическия процес.

Данните ясно показват, че има натрупано напрежение срещу познатия в София политически стил. Както обикновено, като отдушник на такова напрежение масовото съзнание търси кандидат, който в по-голяма степен да изглежда надпартиен, непартиен, или дори антипартиен.

При евентуален балотаж, деклариращите подкрепа за Манолова, сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят, обобщава news.bg.

istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Ново изследване разкрива: Мая Манолова печели, ГЕРБ се срива!

  1. да си говорим честно ,фандъкова никога не е ставала за кмет,просто е била набеденаза такава ,но хората вече не са сляпи,да манолова наистина е е идин добър ръководител и СТАВА ПОВЕЧЕ ЗА КМЕТ ОТ КОЛКОТ ФАНДЪКОВА !!!!

  2. Как можа да намериш чуденките и сложи 4, а не можа да намериш главните букви,бе, мислителю?
    А, как разбра,че Костинбродска е по-добра като кмет от Фандъкова, а не ти?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *