Нов удар на бялата мафия! 150 процента поскъпват лекарствата, имало луфт в закона…

България отблизо

Законов луфт може да позволи на производители на лекарства да вдигнат цените на някои от масово купуваните медикаменти без рецепта с между 23 и 150%. Става въпрос за продукти като гелове против болки в мускулите, сиропи, капки за нос, разхлабителни, болкоуспокоителни и други, които се продават без рецепта.

Такива заявления са подали през изминалия месец някои от фармакомпаниите за свои лекарства. Увеличения са поискани за 33 медикамента, но само 13 от тях са с драстичен скок на цените, показва справка на здравното министерство.

Увеличението още не е влязло в сила.

Възможност да поискат по-високите цени производителите са видели в законов луфт, който пък Министерството на здравеопазването спешно опитва да затвори.

“Вратичката” в закона е свързана със забрана от 2013 г., въведена в наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Според нея лекарствата без рецепта не могат да поскъпват с по-голям процент от индекса на инфлацията. Основната причина за въвеждането й тогава цели да се ограничи увеличението на цените на масовите лекарства в разгара на зимния сезон, както и да се създадат прогнозируемост и стабилност на разходите за най-често използваните от българските домакинства лекарствени продукти.

Първоначално ограничението е било със срок до 30 април 2014 г. След изтичането му, през август 2014 г., срокът е удължен до 31 декември 2019 г. и вече е изтекъл.

Забраната е административна и трябва да бъде вписана в закон, а не в наредба.

В същото време в момента забраната не действа и това позволява на фармакомпаниите да заявят такова увеличение на цените си, каквото поискат. Заявленията им обаче все още се разглеждат от съвета по цени и реимбурсиране. По закон това се прави в срок от 30 дни, а ако подадените документи не отговарят на изискванията, съветът може да изиска от заявителя отстраняване на непълнотите, като в този случай срокът спира да тече до датата на отстраняването им.

За да успее да спре поскъпването, спешно здравният министър Кирил Ананиев пък внесе в Министерския съвет предложение за промени в наредбата за регистриране и регулиране на цените на лекарствените продукти, която да върне забраната до влизането в сила на законовата промяна. Ако новата наредба бъде приета, преди да изтекат 30-те дни за разглеждане и одобрение на заявленията, това ще спре прекалено големите поскъпвания.

От 33 заявления за увеличение на цените,20 са в рамките на инфлационния индекс и те ще бъдат одобрени. Те са основно за капки за нос, болкоуспокоителни, някои сиропи и други, като при тях увеличението е между 50 ст. и 2 лв.

За останалите 13 лекарства са заявени увеличения от 23 до 150%, които са извън рамките на инфлационния индекс. Има 2 до 50%, 2 над 50%, 7 със 100% и 2 със 150%, показва справка на здравното министерство.

Сред тях има гел против болки в ставите и мускулите, чиято стара цена е близо 7 лв., а исканата нова е малко над 17 лв., което е увеличение със 150%. За крем против херпеси пък е поискано цената от 6 да стане 15 лв., или ръст от 140%. А производителят на популярно разхлабително е поискал цената на медикамента му да скочи от близо 10 на 20 лв.

Масово използвани болкоуспокояващи също са сред тези с повишени цени. Едно от тях е с ръст от 4,49 на 5,82 лв., а друго – от 3,55 на 4,87 лв., показва регистърът на Съвета по цени и реимбурсиране. Мазило против алергии пък е скочило от 4,25 на 7,92 лв.

А народът масово боледува, но на кого му пука?

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *