Огромен протест заля София! Властта си отива!

България отблизо

Към полунощ София се превърна в огромен къмпинг, а ключови кръстовища бяха блокирани от протестиращите. Огромни опашки се образуваха на „Сточна гара“. „Лъвов мост“ и Халите остават затворени.

Най-много са хората на „Орлов мост“, който буквално за минути бе превърнат в бит пазар. Там са разпънати шатри и палатки. Протестиращи има дори на орлите, за да веят знамена. Вечерят с наденица на барбекю и скари, играят волейбол, карат колела.

Шатри са разпънати чак до Софийския университет.

Втори къмпинг се издигна за минути до фонтана пред президентството. Хепънингът тече с пълна сила.

В колите около булевардите обаче стоят изнервени софиянци, които напразно се опитват да се споразумеят с протестиращите да ги пуснат. Полицията ги спира и връща.

Според протестиращите палатковият лагер ще остане в Триъгълника на властта до подаването на оставка на правителството.

Триъгълника на властта бе блокиран от протестиращите, които първоначално дойдоха на плаж с шалтета, чадъри и книги.

Полицейското присъствие е засилено. Протестиращи от „Правосъдие за всеки“ блокираха булеварда пред Съдебната палата, а по-късно се сляха към основния протест.

В „Триъгълника на властта“ – малко преди 20.00 часа младежи с маски на лицата се подредиха пред сградата на МС и заедно образуваха плакат, който гласи: „Ние сме навсякъде, народът е вашият затвор“.

Към 21,00 часа хиляди бяха на площада в центъра на София. Недоволството достигна своята кулминация, след като към протеста се присъединиха и демонстрантите, които бяха пред Съдебната палата.

В центъра на множеството стои опънат транспарант „Национална гражданска инициатива Правосъдие за всеки“, зад който са подредени стотици. Хората скандират „оставка“ и настояват за „съдебната реформа сега“. От трибуната бе отправен призив за обединение на гражданите с различни политически пристрастия в името на общата кауза. Арман Бабикян покани на трибуната Ерол, вокалиста на група „Уикеда“, който беше посрещнат с бурни възгласи от множеството.

Бабикян направи това в отговор на отправената от председателя на парламента Цвета Караянчева днес провокация, засягаща етническата му принадлежност.

След него микрофона взе Илиян Василев, енергиен експерт, анализатор и общественик, който каза „Днес и сега е Шипка. Днес и през тези дни се решава съдбата на България“. По думите му моделът на корупция трябва да бъде разрушен без остатък.

Протестът бе съпроводен от обичайните възгласи, плакати, развяват се трибагреници, свирки, вувузели тъпани вдигат градуса на митинга. „Да счупим мафиотската държава“, „Време е за нови правила“, гласят част от плакатите. През множеството от сградата на Президентството до Министерския съвет премина огромен транспарант с надпис „Отмяна на ЗСУ“. Тук са и майките от „Системата ни убива“ с развети черни знамена.

Ораторите от трибуната на днешния общонационален митинг се сменят. Сред тях бяха и журналисти като Светла Петрова и др. Всички те се обединиха около тезата, че днешната 21-а вечер е решаваща за протестите.

Демонстрациите минават спокойно и без провокации, въпреки високият им градус. До ескалация на напрежението към 21,57 часа все още не се е стигнало. Макар, че след като от „Демократична България“ извадиха партийни знамена и от „Възраждане“ направиха същото. По думите на симпатизантите на партията, провокатори са опитали да свалят знамето им. След размяна на реплики и намеса на полицията, всичко приключи мирно.

Малко преди 21:40 ч. в „Триъгълника на властта“ прозвуча Националният химн, а скандиранията и виковете на протестиращите замлъкнаха. Веднага след това се чуха нови възгласи „Оставка“.

Плътни кордони пазят сградата на МС и на бившия Партиен дом. Затворени за движение са бул.“Дондуков“ и бул.“Цар Освободител“. На кръстовищата на Орлов мост и на Софийския университет движението продължава да бъде спряно.

В 22,00 часа протестиращите тръгнаха отново да блокират ключови кръстовища. Те се заканиха, че няма да пропускат превозни средства през 20 възлови места в столицата. Кръстовището на Орлов мост е блокирано, на „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ също, протестиращи има на Халите, Паметника Левски, „Дондуков“ и „Раковски“, НДК, петте кьошета и др. Движението в голяма част от центъра на София е блокирано. Протестиращи вървят по бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ с намерение да блокират кръстовището на булеварда с ул.“Фритьоф Нансен“.

Освен София, блокаж има и около Стара Загора. Протестиращи спряха движението към Прохода на републиката за два часа.

 

И утре протестите продължават. Домакините ”Отровното трио” съобщиха във Фейсбук, че вече имат готовност за 22-рия протест срещу властта и главния прокурор Иван Гешев в четвъртък.

 

Те съобщиха:

На националния протест бяхме над 100 000 свободни човека само в София. Хиляди българи ни подкрепиха в цялата страна и чужбина. Разположихме постоянен палатков лагер пред МС. Няма да спрем, докато не се освободим от мафията! Страхът го няма вече, но нас ни има. Ние идваме!

Tagged

1 thought on “Огромен протест заля София! Властта си отива!

  1. ВСЕКИ ДЕН НА ПРОТЕСТ ДО ПЪЛНА ОСТАВКА НА ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ , ЦАЦАРОВ , ГЕШЕВ.ДРУГО НЕ НИ ОСТАНА ОСВЕН ПРОТЕСТА .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *