Огромен руски проект завладя Азия и изхвърли САЩ от региона!

Свят

От днес Русия ще използва огромен нов пазар на природен газ извън Европа, след като мощната държавна компания „Газпром“ откри тръбопровода „Силата на Сибир“ с дължина 3000 километра и започна да захранва Китай със синьо гориво.

Руският президент Владимир Путин и неговият китайски колега Си Дзинпин  участваха в пускането на газопровода, чрез видеовръзка. А изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер докладва на двамата президенти: „Уважаеми Владимир Владимирович, уважаеми господин Си Дзинпин, кранът е отворен, газът се подава в газопреносната система на Китайската народна република“.

Събитието бележи първия случай, когато Китай ще има тръбопровод със северната си съседка и ще циментира мястото на Китай като водещ експортен пазар за Русия, съобщава ТАСС.

Тръбопроводът ще бъде с годишен капацитет от 38 милиарда кубически метра природен газ. Така природния газ от сибирските полета в Далечния Изток ще бъде транспортиран до китайския пограничен град Хейлундзян. А по този начин ще достигне и  до големите китайски центрове Дзилин и Ляонин, а оттам и по цял Китай.

Проектът се прави по 30-годишен договор в размер на 400 милиарда долара, който беше постигнат през 2014 г. между „Газпром“ и държавната китайска China National Petroleum Corporation.

„Изпълнението на подобни междурегионални проекти в страната определено насърчава развитието на много региони. Защото регионите, получаващи такова съоръжение на своя територия, впоследствие ще получат допълнителна инфраструктура, допълнителни работни места“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред ТАСС.

Проектът, според него, е „много важен не само за Русия, но и за онези страни, които потенциално биха могли да станат потребители на газ“.

Владимир Путин заяви, че търговията с Китай ще достигне рекордните 100 милиарда долара тази година. А защото започна да изнася и газ, Москва вероятно ще увеличи тази цифра на 200 милиарда долара годишно до 2024 година.

Русия има още два тръбопровода, които скоро ще стартират, за увеличаване на доставките за Европа, освобождавайки се от необходимостта да изпращат газ през Украйна.

Планира се „Турски поток“ да започне да работи на 8 януари, като едната линия тече към Турция, а другата към югоизточна Европа.

Междувременно се предвижда „Северен поток 2“ да е готов през първото тримесечие на следващата година и да има годишен капацитет от 55 млрд. куб. м. Тръбопроводът ще увеличи доставките към Европа по подводна линия в Балтийско море и ще удвои доставките на газ за Германия./Източник economic.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *