От последните минути: Нов БРУТАЛЕН провал на американците! Ето КАТЕГОРИЧНИТЕ факти!

Свят

Приказките, които представители на Белия дом разказваха за тъй наречената „шистова революция“, в резултат на която САЩ щели да залеят света с шистов газ и шистов нефт, се оказаха просто приказки за малки деца.

По простата причина, че този отрасъл в Щатите е пред неизбежен колапс и срутване. Повечето шистови компании са затънали до уши в дългове. Най-богатите находища вече са на границата на изчерпването. А целта да се създаде производство без загуби, да не говорим за печалби, така и не е достигната. И по всяка вероятност, няма да бъде постигната никога. Защото тъй наречената „шистовата революция“ буквално изпепели милиони декари плодородна земя. И вече дори самото правителство не иска да помага на компаниите в това унищожаване на американската земя.

Всъщност, имаме само няколко „американски“ терминала за сгъстен шистов газ в Европа. Във Франция, Италия и Испания. Но доставките, пътем казано много мижави, идват не от САЩ. А от Холандия, Португалия, Белгия. Но тези „доставки“ са такива, че не могат да изплатят даже средствата, които са дадени за построяването на самите терминали.

Частта на наистина американския шистов газ в Европа е нищожна. Дори в пика на потреблението на газ от САЩ, той не е превишавал 0,7% от общото количество газ, което потребяват страните на Стария континент. За сравнение, през 2017 г. Русия достави на европейския пазар 195 милиарда кубически метра природен газ. А САЩ доставиха по-малко от 2 милиона тона сгъстен шистов газ, което е около 3 милиарда кубически метра. Тоест, Щатите са доставили в Европа 65 пъти по-малко газ от Русия.

И точно затова на американците им трябва да политизират до маниакална степен един чисто търговски въпрос като доставката на природен газ. Понеже с пазарни механизми те никога не могат да изместят руския газ от пазарите на Стария континент. Понеже природен газ от тръбопроводи е много по-надежден, евтин и с по-високо качество, отколкото сгъстения шистов газ.

Затова янките разправят, че доставките на руски природен газ в Европа, включително и в България щели да ни направят зависими от Русия и други подобни. Ами тогава защо например Финландия не е зависима от Русия, въпреки че тя получава цялото количество газ, което потребява от Руската федерация? Много просто. Понеже Финландия има стабилна икономика и нейните стоки стоят добре на руския и азиатските пазари. А страна, която има стабилна икономика не може да е зависима от други страни.

България зависи от САЩ и ЕС по простата причина, че ние нямаме икономика. И чакаме като просяци с протегната паничка в ръка, Международния валутен фонд или Световната банка да ни отпуснат някой мижав транш.

Затова заявленията на Еврокомисията, че ЕС е готов да построи още един – два терминала за сгъстен шистов газ звучат като изискано издевателство по адрес на САЩ.

Нещо повече. Доставките на руски природен газ в Европа през последните години непрекъснато растат. И без Южен поток и Северен поток 2, европейските държави няма да могат да осигурят своите енергийни потребности. Именно затова, въпреки свирепата съпротива на САЩ, тръбопроводите се строят. И нищо не може да попречи на тяхното окончателно завършване.

Защото икономиката винаги е по-силна от политиката. А политиката просто обслужва икономиката като неин „сгъстен и концентриран израз“.

Има и още един аргумент. За да изтласкат или поне да затруднят Русия при доставката на природен газ, на янките ще са им необходими поне 150 кораби газовози. И ако американците наистина планираха да завладеят европейския пазар, те отдавна трябваше да започнат да строят тези кораби. Но, както се вижда, никой в Америка няма намерение да строи такова огромно количество кораби за транспорт на сгъстен газ.

А това означава само едно. Никой в деловите кръгове на Щатите не вярва, че американците могат да завладеят този пазар. Знаят го американците, знаят го в Русия, знаят го и в Западна Европа. И разбират, че напъните на янките да забраняват на европейските страни ползването на руски природен газ, не е нищо повече от желание да унищожат икономиките на държавите в Европа. И те да станат послушни изпълнители на волята на Вашингтон.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “От последните минути: Нов БРУТАЛЕН провал на американците! Ето КАТЕГОРИЧНИТЕ факти!

  1. Още „чичко Ленин“ е започнал първо с енергетиката, за да има стопанство. Нашите „кукли на конци“ първо унищожиха енергетиката! Водещите икономики въобще не поглеждат към театърът на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *