Патриотите се хванаха за косите кой е кравата, кой телето и кой парцалът

България отблизо

Пореден скандал се зароди сред коалиционните партньори в „Обединените патриоти”, в лицето на НФСБ Валери Симеонов и лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Основният въпрос се оказа кой на кого дължи политическата си кариера, пише „Монитор“.

 

Причината този път е интервю Симеонов от преди седмица, в което заявява, че партийният вестник на Сидеров – „Атака”, е „парцал”.
В отговор в последния си брой вестникът излезе със заглавие на първа страница: „Валери, този „парцал“ те изстреля от Бургас в парламента“, а авторите на статията се подписват под псевдонима „Пасквилчици”.

 

„Води се последователна политика на неоснователни нападки срещу коалиционни партньори от страна на „Атака“. Това каза лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание по повод заглавната страница на вестник „Атака“, на която е поместен материал, че той дължи политическата си кариера на партия „Атака“ и благодарение на нея е станал депутат и вицепремиер, предаде Агенция „Фокус“.

Попитан какво е породило поредната престрелка през медиите между него и лидера на „Атака“ Волен Сидеров, Симеонов отговори: „Няма престрелка“.

Той посочи, че става въпрос за продължителна и последователна политика на непрекъснати и неоснователни нападки срещу коалиционни партньори от страна на „Атака“.
„Това, за което ме питате днес, е всъщност поредният епизод“, допълни Симеонов

„Абсурд е да коментирам малотиражката на партия „Атака“,“ категоричен бе той. „Недейте ме сваля на това ниво. Не ме обиждайте. Нека си казват, каквото си искат.“

Да се твърди, че Валери Симеонов дължи политическата си кариера на „Атака“, е все едно кравата да суче от телето. Това каза заместник-председателят на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов. „Това е абсурдно“, каза още Касабов.

 

Касабов припомни 2004 година, когато Волен Сидеров дошъл на работа в телевизия „СКАТ”, тогава собственост на Симеонов и именно с неговата подкрепа развил партия „Атака”.

„Началото беше 2004 г. – някъде там, когато дойде Волен Сидеров в „Скат“ и на първата година започна да прави партия. Да питам колеги, журналисти, по-младите и по-старите могат ли да направят партия без знанието на собственика, без парите на собственика, без помощта на телевизия „Скат“, зададе въпрос Касабов. „Атака“ е отрочето на телевизия „Скат“ и Валери Симеонов“, допълни той.

„Няма какво да обяснявам думите на Валери Симеонов, че вестник „Атака“ е парцал, той не може да обясни още думите си на майките на деца с увреждания“, коментира на свой ред народният представител от „Атака“ Николай Александров пред журналисти.

Попитан как си обяснява тези думи, Александров заяви, че на никого не е приятно някой да обижда труда му. Според него журналистите от вестник „Атака“ са се отнесли с днешната си статия за Валери Симеонов чисто професионално.

„Няма какво да обяснявам думите на Валери Симеонов. Той не може да обясни още думите си на майките на деца с увреждания, нито на избирателите на „Атака“ преди време за „лумпени“, каза още депутатът. Според Александров по-важно е оттук насетне как партиите в малката коалиция се движат чисто политически.

„Ние сме политици, не сме се събрали да си коментираме взаимно кой какво ще направи и „дай си ми дрешките, на си ти парцалките“. Не смятам, че това е начинът. Тук съвсем друго трябва да бъде заложено. Този човек, трябва да излезе и да каже какви принципи защитава. Всеки може да се изразява красиво“, допълни Александров.

На въпрос дали от „Атака“ ще поискат извинение от Валери Симеонов, той посочи: „Ако един път си поискал нещо от някого и той не ти го е дал, втори път го поискаш, става вече рецидив. Какъв е смисълът?“.

 

Напрежението и неяснотата в малката коалиция тлеят от месеци, като и в момента не е ясно кой е председателя на парламентарната им група, след като от НФСБ оттеглиха доверието си от лидера на „Атака“ Волен Сидеров още през есента на миналата година. Валери Симеонов открито призна, че с лидера на „Атака“ нямат комуникация.

Провали се и последния опит за коалиционен съвет, за който обаче нямаше официална информация, а по-късно Сидеров отрече да е бил поканен изобщо.

В конфликта Сидеров – Симеонов от лятото на 2018 г. лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се включи като „синя каска“, по собствените му думи.

След връщането на Валери Симеонов в парламента обаче се очакваше назряване на нов конфликт. При важното гласуване от депутатите за мандат на правителството за преговори с правителството на САЩ за закупуване на нови изтребителите за българските ВВС депутатите от ВМРО подкрепиха управляващите, а НФСБ и „Атака“ гласуваха против.

В средата на януари обаче Валери Симеонов заяви, че няма как да си говори със Сидеров, тъй като двамата не се виждат на заседания на парламентарната група на ОП.
От „Атака“ пък разпространиха прессъобщение, че заседанията се провалят не заради тях, а заради отсъствието на депутатите от НФСБ.
Не закъсня и отговора на НФСБ, които веднага опровергаха Волен Сидеров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *