Патриотични игри: Бирата и виното поевтиняват! Пий, народе, на воля и забрави протестите!

България отблизо

ДДС за бирата и виното, които се консумират в заведения, както и ДДС за всички спортни занимания се намалява на 9 процента, реши окончателно парламентът.

Промените в Закона за данък върху добавената стойност бяха разписани чрез приемането на второ четене на изменения в Закона за местните данъци и такси.

Поправката беше приета с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и един независим, предаде БТА.

Туроператорите, туристическите агенти и т.нар. случаен превоз, свързан с туристическите услуги, ще плащат също 9 процента ДДС. Същата ставка ще плащат и организаторите на т.нар. фитнес услуги, които също са претърпели икономически щети от пандемията от COVID-19 .

Намалената ставка влиза в сила от 1 август и ще се прилага до 31 декември 2021 г., решиха депутатите.

Валери Симеонов, един от вносителите на измененията, коментира, че това е последният, финален етап от мерки, насочени към туристическия бизнес, който беше най-силно ударен заради пандемията. Той отбеляза, че ефектът от намаляване на данъка за ресторантьорските услуги вече е налице.

Румен Гечев („БСП за България“) прикани ГЕРБ да не променят решението си от преди един месец и отново да отхвърлят това екзотично предложение.

„Защо да го отхвърлим? Първо защото десетки хиляди български фирми са във фалит, увеличава се безработицата с десетки хиляди – ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнеси, гимнастики и плуване. Ами точно така – те сега безработните българи всички отиват на „Златни пясъци“ и на луксозните курорти, а тези, които са уволнени преди 3-4 месеца, гасят мъката с много бира и вино“, коментира с ирония той.

Гечев отбеляза, че никъде в ЕС няма диференцирана ставка на ДДС за алкохол и предупреди, че Брюксел ще реагира и ще бъдем наказани. Намалете и водката, и тя върви през лятото, каза още той.

Уважаеми г-н Гечев, за мен винаги сте бил един брилянтен пример на манипулация, репликира го Валери Симеонов. Унизително е да сваляте тази мярка до някакво битово-кръчмарско ниво, коментира той.

Не става въпрос за давене на мъка с алкохол, бира и вино, а за подпомагане на най-засегнатите браншове, каза Симеонов. Той посочи, че алкохолът, т.е. концентратите, няма как да бъдат с намалена ставка.

Тодор Байчев от левицата коментира, че лично смята да подкрепи предложените мерки, които обаче били палиативни. От „Воля“ заявиха, че са последователни и затова ще подкрепят предложенията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *